DSS: Vučićeva samovolja

DSS je saopštila da infrastrukturni projekti za koje premijer Aleksandar Vučić traži podršku EU nisu ni ekonomski, ni politički interes Srbije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

19:45

Default images

"Očigledna samovolja predsednika Vlade da po sopstvenom nahođenju ili po nečijem, spoljnom nalogu, utvrđuje strateške interese Srbije mora ozbiljno da zabrine svakog građanina Srbije, jer se radi o potezima koji mogu da prouzrokuju nesagledivu ekonomsku štetu Srbiji i suprotni su njenim vitalnim državnim interesima", ističu u DSS.

Za tu stranku ostaje nada da "Evropska unija, zbog toga što se nalazi u dubokoj krizi, ove predloge predsednika srpske Vlade neće moći da podrži".

Vučić je rekao novinarima u Berlinu da Srbija predlaže tri infrastrukturna projekta, za koje je deo finansijskih sredstava obezbeđen iz EU, ali su i dalje potrebni grantovi i krediti od Unije.

Radi se o izgradnji pruga Beograd-Sarajevo i Beograd-Podgorica-Bar, i autoputa od Niša do Prištine.

U DSS naglašavaju da je isticanje tih projekata kao prioritetnih "u potpunoj suprotnosti" sa vladinom Strategijom razvoja železničkog, drumskog, vodnog, vazdušnog i intermodalnog transporta od 2008. do 2015. godine.

"Ovom Strategijom su potpuno jasno i argumentovano istaknuti prioriteti Srbije. Ti, apsolutni proioriteti su Koridor 10, sa krakom Beograd-Novi Sad-Budimpešta i Niš-Sofija, kao i Koridor 7 (reka Dunav). Sve ostalo je u drugom i trećem planu", navode u toj partiji.

Kako se ističe, put Niš-Priština, koji predsednik Vlade proglašava putem od nacionalnog interesa i predlaže čak izgradnju autoputa, vladina Strategija je s pravom uvrstila tek u srednjoročni plan rehabilitacije-rekonstrukcije postojeće putne mreže.

"Isto je i sa prugom Beograd-Sarajevo, trasom Lajkovac-Valjevo-Loznica, odavno propalim besmislenim projektom, koji se u Strategiji i ne pominje. U čemu je interes Srbije da se zalaže za izgradnju pruge Podgorica-Tirana odgovor zna samo predsednik Vlade", dodaju u DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: