DRI: Revizija finansiranja stranaka

Državna revizorska institucija (DRI) počeće od 2015. reviziju finansiranja političkih stranaka, najavio je danas predsednik te institucije Radoslav Sretenović.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

14:55

Default images

"Zbog nedostatka kadrova ranije nam nije bio prioritet da obavljamo reviziju političkih stranaka. Verujem da ćemo 2015. godine prvi put početi reviziju političkih stranaka", rekao je Sretenović na predstavljanju rezultata projeketa Centra za primenjene evropske studije (CPES) "Nezavisni državni organi u Srbiji", održanom u Medija centru.

Revizija stranaka ranije je najavljivana za 2012. godinu, pa za 2013. godinu, ali do danas nije obavljena nijedna.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je sebe nazvao doajenom nezavisnih kontrolnih tela, rekao je da je za poslednje tri godine počinjeno više hiljada prekršaja Zakona o slobodnom pristupu informacijama i na više stotina njih poverenik je formalno upozorio nadležno ministarstvo, ali nije pokrenut nijedan prekršajni postupak.

Šabić je naveo da on samo može da izrekne dve kazne u ukupnom iznosu od 200.000 dinara, koje institucije plaćaju novcem gradjana i često ne izvrše nalog poverenika, a u nekim slučajevima niti plate kaznu niti objave traženu informaciju.

Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović rekao je da Agencija protiv političkih stranaka podnela oko 400 prekršajnih prijava za nepodnošenje izveštaja i nenamensko trošenje sredstava.

Joksimović je naveo da je Agenciji podneto više od 200 zahteva za dobijanje statusa uzbunjivača, a odobrila nešto više od 100, i istakao da Agencija ne daje taj status "svakome i na angro", nego vodi računa.

Predsednik Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saša Varinac rekao je da će ove godine biti duplo više zahteva za zaštitu prava nego 2010. godine, i ocenio da je taj porast posledica rasta poverenja.

Predstavnica Ambasade Norveške, zemlje koja je pomogla projekat, Janike Bejn (Jannicke Bain), rekla je da bi bilo zanimljivije da je u izveštaju CPES-a više pažnje posvećeno efikasnosti nezavisnih državnih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: