"Neće nas pritiskati zbog Ukrajine"

Ivica Dačić izjavio da eventualne tenzije i probleme u regionu umiruje želja svih zemlja da budu deo EU. Dačić ne očekuje pritiske zbog našeg stava o Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

14:26

Default images

"Srbija sa zabrinutošću gleda na razvoj situacije u Ukrajini, a dalja politička klima će zavisiti od toga da li će biti uspešni mirovni napori ili će to ići u dalju eskalaciju sukoba", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije uoči sastanka kojem će prisustvovati u okviru konferencije "Zapadni Balkan" u Berlinu.

Pozicija Srbije je takva da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ponovio je Dačić, dodajući da smatra da sukobe treba prekinuti, ali uz napomenu da se Srbija nije pridružila sankcijama prema Rusiji "iz naših državnih ekonomskih interesa".

On je podsetio da će se o stanju u Ukrajini razgovarati na trećem današnjem sastanku u okviru konferencije "Zapadni Balkan", te dodao da je o toj temi jutros već razgovarao s premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Mi apelujemo da se ratni sukobi zaustave i da započne dijalog, da medjunarodne institucije poput OEBS-a odigraju svoju ulogu u nadgledanju stanja, naročito kad je reč o graničnim pitanjima te dve zemlje i da se poboljša humanitarna situacija", rekao je Dačić, podseivši da će Srbija naredne godine predsedavati OEBS-om, zbog čega će i njena uloga u tom poslu biti poseban izazov.

Napomenuo je da kada je naša zemlja pre nekoliko godina dobila zajedničko predsedavanje sa Švajcarskom niko nije mogao da pretpostavi da će Ukrajina postati jedno od žarišta svetske krize, zbog čega je najavio rekao da će već se na prvom sastanku razgovarati o sporovima u regionu, te da će Srbija izneti svoje opredeljenje da bude konstruktivan faktor koji će doprineti miru i stabilnosti regiona.

"U tom smislu sa nestrpljenjem očekujemo nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu. Očekujemo i da se u potpunosti implementira Briselski sporazum, naročito onaj deo koji se nas najviše tiče, a to je formiranje zajednice opština", rekao je Dačić.

Taj deo dijaloga se, kaže on, u proteklim mesecima nije vodio na najvišem nivou, a to je, prema njegovoj oceni, posledica odnosa u Prištini, odnosno pauze u formiranju njihovih institucija.

Drugi deo današnjeg sastanka biće posvećen preseku evropskih integracija, rekao je ministar spoljnih poslova, navodeći da će se razgovarati o tome dokle je koja zemlja stigla u tom procesu.

"Nesumnjivo je da sve zemlje zapadnog Balkana žele da jednog dana budu članice EU. To može da bude umirujući faktor za sve tenzije i probleme koji postoje na Balkanu", ocenio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: