Ešton pozdravila primirje u Gazi

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton pozdravila je sporazum o prekidu vatre između Izraela i radikalnog pokreta Hamas u Gazi.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

22:54

Default images

"Sada se što pre treba pozabaviti humanitarnom situacijom u Gazi i mi pozivamo sve strane da poštuju primirje", navodi se u saopštenju Ketrin Ešton.

Prema njenim rečima, EU pozdravlja posredničke napore Egipta i poziva Izraelce i Palestince da "iskoriste mogućnost da pregovaraju o sveobuhvatnom i održivom sporazumu".

"Povratak na situaciju pre poslednjeg konflikta nije opcija. Održivi sporazum bi trebalo da se bavi svim ključnim uzrocima konflikta i dovede do fundamentalne promene situacije u Gazi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da palestinska vlada nacionalnog jedinstva, pod vođstvom predsednika Mahmuda Abasa, treba da ima "delotvornu upravu u pojasu Gaze".

"Hamas i druge ekstremističke grupe moraju da prestanu sa svim pretnjama Izraelu. Dugotrajan mir može da bude postignut samo putem nastavka bliskoistočnog mirovnog procesa, koji će odvesti do rešenja o dve države", ističe Ešton.

Ona je dodala da je EU spremna da pomogne, zajedno s međunarodnom zajednicom, da konačno rešenje zadovolji "legitimne bezbednosne, humanitarne i socio-ekonomske pogrebe izraelskog i palestinskog naroda".

Predstavnici Izraela i radikalnog pokreta Hamas postigli su juče u Kairu, pod posredovanjem Egipta, sporazum o prekidu vatre kojim je okončan sedmonedeljni rat u pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je proglasio pobedu svoje zemlje nad Hamasom u Gazi, dok je ranije i Hamas proglasio pobedu nad Izraelom u tom konfliktu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: