SAD:Rusija diriguje kontraofanzivom

Američka vlada izrazila je uverenje da Rusija diriguje novom vojnom kontraofanzivom na istoku Ukrajine kojom se pomaže proruskim pobunjenicima.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

22:29

Default images

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da je Rusija poslala nove kolone tenkova i oklopnih vozila na teritoriju Ukrajine, kao i raketne bacače.

Psaki je rekla da ovi upadi ukazuju da je "kontraofanziva kojom upravlja Rusija verovatno u toku" na pobunjenim područjima Donjecka i Luganska.

Ona je ocenila da je Rusija neiskrena u pogledu svojih postupaka - čak i prema svojim gradjanima, i da su neke ruske jedinice poslate 48 kilometara duboko u ukrajinsku teritoriju a da pri tom ni vojnici ni njihovi roditelji nisu upoznati kuda su oni upućeni.

Psaki je rekla da sahrane u Rusiji i upućivanje ranjenih vojnika na lečenje u bolnicu u Sankt Peterburg pokazuju šta Rusija zapravo radi.

Ona je izrazila i zabrinutost zbog pobunjeničkih napada na lučki grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine.

Portparolka Stejt departmenta nije spomenula nikakav američki odgovor na ono što se dešava na istoku Ukrajine, ali je rekla da SAD imaju na raspolaganju opcije, poput nevojne pomoći ukrajinskoj vojsci i sankcija koordinisanih s evropskim saveznicima.

Ona je rekla da će predsednik SAD Barak Obama i saveznici razgovarati o Ukrajini na samitu NATO sledeće sedmice.

Zapadne zemlje i Ukrajina optužuju Rusiju da je direktno umešana u eksalaciju konflikta, a Moskva demantuje da direktno pomaže separatiste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: