Nemci ne bi menjali Merkelovu

Nemci ne žele aktuelnog ministra odbrane Ursulu fon der Lajen za novog kancelara, pokazala je anketa instituta za istraživanje javnog mnjenja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.08.2014.

13:10

Default images

Magazin “Stern“ je objavio rezultate ankete prema kojima čak 63% građana Nemačke ne vidi Fon der Lajenovu kao naslednicu Angele Merkel.

Svega 33 odsto njih misli da bi Fon der Lajen koja “gura Nemačku u ulogu sile za uspostavljanje reda i time želi da se profiliše kao moguća naslednica Merkelove“, mogla da bude budući nemački kancelar.

Među većinom od 63 odsto Nemaca koji Fon der Lajen ne žele za eventualnog kancelara, ogromna većina, čak 61 odsto njih, potiče iz redova tradicionalnih birača upravo njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koju vodi Merkelova.

Oni koji diplomiranu ekonomistkinju želeli da vide u kancelarskoj fotelji su uglavnom stariji simpatizeri opozicione partije Zelenih, pokazuje anketa.

Energični angažman Fon der Lajenove za isporuku nemačkog naoružanja severnom Iraku, tumači se u vladinim krugovima u Berlinu, prenose mediji, takođe, sa aspekta da se ona time želi da profiliše za više pozicije.

Sama Fon der Lajenova bila je više puta u žiži medijskih spekulacija povodom kancelarskih ambicija, a štampa je pisala da uticajni muškarci demohrišćanskog bloka "Zehofer, Kauder & Co" formiraju, naime, front protiv nje i žele da spreče da se ona etablira kao naslednica Merkelove.

Na čelo onih kojima ne odgovara njen kurs, stavio se Horst Zehofer, moćni Bavarac, šef Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije CDU, kancelara Merkelove, koji je pokazao ogromnu uzdržanost i kritički stav, kada su u pitanju Fon der Lajenova i njene političke ambicije.

“Ovde važi rečenica: institucija mora naći ličnost, a ne ličnost instituciju", rekao je jednom prilikom Zehofer.

On je ministarki odbrane prebacio da je otišla predaleko kada je reč o inostranim vojnim misijama Bundesvera i izjavio da je njemu važno da ministar odbrane o tome prvo interno govori, pre nego što izađe u javnost.

Fon der Lajenova se, međutim, našla i na udaru moćnih muškaraca demohrisćana koji joj prebacuju da ne vlada problemima u Bundesveru, a o njoj i njenom stilu vladanja, možda govori i činjenica da je bilo i onih koji su odbili da sarađuju s njom, premda je to za njih bilo unapređenje.

O prvoj ženi na čelu Ministarstva odbrane se kaže da su njeni samostalni koraci, bez dogovora sa partijskim kolegama, u decembru 2012. godine na partijskom kongresu CDU doveli do toga da je ona sa svega 69 odsto glasova izabrana na zamenika Merkelove.

Tada, dan posle glasanja, pričalo se, takođe, prenosi nemačka štampa, da su joj partijske kolege priželjkivale još lošiji rezultat.

Fon der Lajenova, poreklom iz porodice političara, koju zbog njenih sedmoro dece zovu i "nemačka majka", dobila je na popularnosti u svojoj borbi protiv dečje pornografije. O njoj se govorilo i da je imala realne šanse da, umesto bivšeg šefa države Kristijana Vulfa, postane predsednik Nemačke i to, kao prva žena u istoriji države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: