Samoopredeljenje: Nikome podrška

Samoopredeljenje neće podržati nijednog kandidata za predsednika Skupštine Kosova bez sporazuma o saradnji, izjavio je jedan od lidera tog pokreta Visar Imeri.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

20:25

Default images

Pokret Samoopredelenje je kao preduslov za podršku zatražio da oni predvode razgovore sa Srbijom i zaustavljanje procesa privatizacije na Kosovu.

Imeri je rekao da Samoopredeljenje neće podržati ni kadnidata najveće parlamentarne grupe - Demokratske partije Kosova, a ni postkoalicionog bloka koji čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa Kosovo, s kojima Samoopredeljenje pregovara o podršsci.

"Bez potpsivanja tog sproazmuma mi nećemo glasati ni za kandidata postizborne koalicije. Ssteta je što je izgubljeno ovo vreme i nije postignut sporazum, jer da je Isa Mustafa (iz Demokratske partije Kosova) imao i naše glasove verujemo da bi i odluka Ustavnog suda bila drugačija", rekao je Imeri.

Imeri je izjavio da je odluka Ustavnog suda za njih i postizbornu koaliciju neprihvatljiva jer je doneta pod pritiskom Demokratske partije Kosova i da je kao takva neustavna.

Ustavni sud Kosova je ocenio da je bio neustavan izbor Ise Mustafe za predsednika Skupštine Kosova. Prema toj odluci samo Demokratska partija Kosova, kao najveća parlamentarna grupa ima pravo da predložiti kandidata za predsednika Skupštine, dok neizbor predsednika može dovesti do paralize rada Skupštine ali ne može biti razlog za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Odluka suda, koja je napisana u kancelarijama DPK i predstavlja se u ime Ustavnog suda dokazuje da je država u rukama jedne partije i ne ostavlja mesta demokratiji. Što se tiče glasanja za predsednika Skupštine Samoopredelenje neće glasati i neće biti deo bilo kakvog sporoazuma sa DPK", rekao je Imeri posle sastanka sa zvaničnicima postizbiorne koalicije.

Prema Imeriju predstavnici postizborne koalicije su zatražili dodatno vreme kako bi uzeli u ozbir principe koji bi mogli voditi do sporazuma između njih i Samoopredelenja.

Iako je bilo najavljeno da je postignut sporazum pred održavanje sednice Skupštine Kosova, 17 jula, i kako su javili prištinski mediji pod pritiskom zapadnoevropskih zemalja, nije došlo do potisivanja sporazuma između postizborne koalicije i Samoopredelenja.

Mustafa: Nijedan poslanik postizborne koalicije nije za DPK

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je danas da niko od poslanika postizborne koalicije, koju čine DSK, Alijansa za budućnost Kosova i Inicjiativa Kosovo neće glasati za kandidiata Demokratske partije Kosova za predsednika Skupštine Kosova.

"Iako smo (Blok DSK, AZBK, IK) iznanađeni odlukom Ustavnog suda, naši stavovi su jedinstveni. To što Adem Grabovci i DPK čine (i govore da imaju dovoljno poslanika) je samo propaganda", rekao je Mustafa posle sastanka postizborne koalicije i pokreta Samoopredelenja.

Potpredsednik Demokratske partije Kosova i poslanik Skupštine, Adem Grabovci danas je izjavio da DPK ima i glasove poslanika iz opozicionog bloka.

"Apsolutno, bez trunke sumnje. Uopšte ne sumnjam u to i sa velikom sigurnošću kažem da imamo većinu glasova za sve odluke i da sprovedemo volju građana Kosova", rekao je Grabovci za Koha ditore.

Bez obzira na stav postizborne koalicije DSK-AZBK-IK, da ni u kom slučaju neće glasati za kandidata DPK za predsednika Skupštine, Grabovci je rekao da će poslanici ovog bloka glasati za kandidata DPK za predsednika parlamenta a kasnije i za Vladu.

"Siguran sam da će većina od 120 poslanika Skupštine na sledećoj sednici glasati za predlog DPK, da će glasati za novu vladu Kosova", rekao je Grabovci.

Ustavni sud Kosova poništio je zbog neustavnosti izbor Ise Mustafe, za predsednika parlamenta na sednici 17. jula. Sud je tom odlukom stranci Hašima Tačija kao najvećoj parlamentarnoj grupi dao mogućnost da predloži kandidata za predsednika skupštine Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: