Srbija i Mađarska o švercu droge

Policije Srbije i Mađarske u okviru UPA programa prekogranične saradnje nameravaju da ojačaju forenzičke kapacitete u borbi protiv šverca narkotika.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

15:39

Default images

Projekat “Novi Sad-Segedin“, prekogranična saradnja u razvoju usklađenih metoda i izrada zajedničke baze podataka za analizu sintetičkih droga vredan više od 460.000 evra, koji je trajao godinu i po dana, prikazan je predstavnicima policije, novosadskih sudova i tužilaštava i medijima, u prisustvu gostiju iz mađarske policije.

“Taj projekat će pre svega doprineti unapređivanju kadrovskih i tehničkih kapaciteta policija dveju zemalja kao i jačanju njihove saradnje u otkrivanju sintetičkih ali i klasičnih droga“, rekao je predstavnik MUP-a Srbije i šef Kriminalističko-tehničkog centra (KTC) u Novom Sadu Marko Milivojević.

Prema njegovim rečima cilj programa je da potpomogne zajednički razvoj mađarsko-srpskih pograničnih područja, uz podršku EU, a taj projekat se odnosi na jačanje forenzičkih kapaciteta odgovarajućih policijskih centara u Novom Sadu i Segedinu.

Milivojević je napomenuo da su, tim projektom ostvarene nove mogućnosti u analizama narkotika, koje se obavljaju u našem centru, a ujedno i efikasniji rad kriminalističke policije MUP-a Srbije a time je i povećan doprinos efikasnijem radu pravosudnih organa.

“Ojačani forenzički kapaciteti u Novom Sadu i Segedinu trebalo bi da poboljšaju rezultate borbe protiv krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u pograničnoj zoni i odraze se na efikasnije sprovođenje krivičnih postupaka pred sudovima u Srbiji i Mađarskoj“, naglasio je Milivojević.

On je istakao da se zahvaljujući obučenim policajcima za te poslove, novoj opremi i formiranoj bazi podataka u toj oblasti očekuje znatno brži i efikasniji rad u otkrivanju, ali i procesuiranju krivičnih dela krijumčarenja i trgovine narkoticima.

Predstavnik MUP Mađarske i načelnik policijskog okruga Čongrad Janoš Lukač naglasio je da se u borbi protiv krijumčarenja narkotika, “te savremene kuge“, postižu sve bolji rezultati u prekograničnom podružju dveju država i dodao da će ovaj projekat tome dati još veći doprinos.

“Važno je bilo da promenimo i osavremenimo metode u otkrivanju i analizi sintetičkih droga, kao i da se napravi nova baza podataka, kojima će biti nadomešteni dosadašnji nedostaci u tim saradničkim poslovima dveju policija“, rekao je policijski general Lukač naglasivši da je krajnji cilj projekta povećanje bezbednosti ljudi koji žive na graničnom području.

Napominjući da su, finansijskim sredstvima dobijenim iz IPA fondova EU i drugih partnera, laboratorije u Novom Sadu i Segedinu opremljene sa nekoliko najsavremenijih uređaja, predstavnica Nacionalnog KTC Marija Petrin je istakla da je tim projektom omogućeno dobijanje dodatnih informacija o putevima droge u ovom području, što je itekako bitno za EU.

Ona je napomenula da je za rad u novoopremljenim laboratorijama i na terenu obučeno 40 naših i 50 madjarskih policajaca i svi su sa teritorije obuhvaćene projektom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: