Birokratija stoji na putu inkluziji

Sprovođenje inkluzije i dalje nailazi na brojne probleme - nije problem novac za finansiranje, već manjak kapaciteta, ali i uredba koju je usvojila Vlada.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

17:20

Default images

Bez obzira na uzrast i dijagnozu, roditelji dece sa smetnjama u razvoju kažu da su u vrtićima njihova deca, zahvaljujući radu s defektolozima, znatno napredovala. Ipak, za mnoge od njih od avgusta više nema stručne pomoći.

Nikola iz vrtića ima lepe uspomene. On ima razvojno kašnjenje, ne govori i fina motorika šake mu je loša, ali napreduje. Pored porodice, s njim u redovnoj vrtićkoj grupi su radili i vaspitač i defektolog, od avgusta više nema defektologa.

"Mnogo nam je značila pomoć defektologa i meni, i njemu, i vaspitačicama. Zamislite grupu dece od 25 ili 30 klinaca i sad na sve to još jedan koji traži ekstra pažnju. Ne znam šta je u pitanju, da li su u pitanju zakoni, manjak novca, ne znam i ne interesuje me, mene kao mamu to ne treba da interesuje, ako nam je ponuđena inkluzija, ja mislim da bi to nekako trebalo i da se omogući", kaže Snežana Stamenić.

I šestogodišnji Jovan uči da se osamostaljuje uz stručnu pomoć. Da je najbolje za njega da ide u vrtić, procenio je i njegov lekar.

"On je dete sa posebnim potrebama, on je dete kom je neophodna pomoć, to je dete koje ne može samostalno ni do toaleta da ode, tako da ta pomoć koju je on imao i taj napredak koji je on uspeo sa njima zajedno da uradi je nešto neizmerno i neprocenjivo. Šta sad uraditi? Nemoguće je nastaviti dalje bez asistenta", kaže Slađana Orban.

Da bi inkluzija bila uspešna u vrtićima, potrebna je i pomoć defektologa. Posao u Beogradu do sada su dobijali na određeno vreme. Većini je ugovor istekao.

"Po podacima od prošle godine, u svih 17 predškolskih ustanova u Beogradu je bilo 285 dece u redovnim vaspitnim grupama, koliko god je termin 'redovan' pogrešan, sve su nam grupe redovne, kojima je bila potrebna redovne podrška", kaže Gordana Cvetković, načelnica Školske uprave Beograda.

Za načelnicu Školske uprave Beograda nema dileme da li se inkluzija sprovodi u vrtićima u glavnom gradu. Sigurna je da sva deca, bez obzira na to koja im je dodatna podrška potrebna, treba da uče uz drugu decu.

"Problem je u rešavanju uredbe Vlade, odnosno Zakona o budžetu kojim se zabranjuje dodatno radno angažovanje, to je povezano i sa brojem zaposlenih na određeno vreme i koliko znam, to se ubrzano rešava i u Ministarstvi finansija i u gradu Beogradu. Ja pretpostavljam da će taj problem vrlo brzo biti rešen", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: