Oplatol vruć krompir, a stanari?

Građevinska direkcija Srbije ima osnovane sumnje da je “oplatol“ koji distribuira Ekosekund neispravan, dok rukovodioci kompanije tvrde suprotno.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.08.2014.

12:36

Default images

Dok traje prebacivanje odgovornosti i razmena saopštenja, o stanarima koji su svoje neupotrebljive stanove platili sve se manje govori u javnosti. Nema informacija o tome šta će biti s njima, kao ni kada će početi sanacija.

GDS je negirala tvrdnje predstavnika firme "Ekosekund" da njihov oplatol nije uzročnik isparenja u dva objekta u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar koja su dovela do povišenog nivoa fenola u krvi stanara.

"Građevinska direkcija Srbije najoštrije demantuje navode predstavnika firme “Ekosekund“ iznete na konferenciji za štampu i odbacuje sve insinuacije da sporni oplatol nije uzrok neprijatnih mirisa i hemijskih isparenje u dva objekta u naselju Dr Ivan Ribar", rečeno je u GDS.

U Direkciji napominju da su ispitivanja u laboratoriji u Vinči nedvosmisleno potvrdila osnovanu sumnju da je uzrok hemijskih isparenja sporni oplatol, jer hemijske supstance koje su pronađene u površinskom sloju betona odgovaraju supstancama iz oplatola firme Ekosekund.

Odmah po dobijanju izveštaja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda o rezultatima merenja kvaliteta vazduha u stanovima, u kome je indikovano da neprijatni mirisi potiču od oplatola, GDS je izvadila uzorke betona (kernove) i poslala na ispitivanje u Laboratoriju za fizičku hemiju Instituta za nuklearne nauke u Vinči.

Uz uzorke kernova, GDS je u Vinču poslala i uzorak konkretnog ulja, oplatola firme "Ekosekund“, koji je korišćen za premaz oplate prilikom izrade betonskih konstrukcija.

Tvrdnje predstavnika firme "Ekosekund“ da nalazi pokazuju da njihov oplatol trenutno ima višestruko manje koncentracije materija nemaju značaja u ovom slučaju.

GDS ne spori sav oplatol koji je ikada proizveden u "Ekosekundu", već jednu konkretnu količinu oplatola koja je korišćena u periodu od oktobra 2012. godine do marta 2013. godine prilikom izrade betonskih konstrukcija dva objekta u naselju, a čiji su uzorci bili poslati na ispitivanje u Institut u Vinči.

"Postavlja se pitanje - kako je isti problem identifikovalo pet drugih investitora na šest zgrada koje su radili potpuno različiti izvođači, a svi su kupovali ulje, oplatol proizvođača 'Ekosekund'?", zapitali su u GDS.

GDS apeluje na nadležne institucije da se s najvećom ozbiljnošću uključe u rešavanje ovog problema, jer je sporni oplatol kupljen u zvaničnom prometu na stovarištu. Direkcija će tražiti utvrđivanje odgovornosti u lancu prometa ovog sredstva na svim instancama, jer zbog propusta drugih strana trpi ogromnu materijalnu i drugu štetu.

GDS je angažovala Laboratoriju za fizičku hemiju Instituta u Vinči za kompletno naučno istraživanje i ova laboratorija će, pored jasnog utvrđivanja uzroka hemijskih isparenja, izraditi i elaborat s detaljnom prezentacijom efikasnih metoda sanacije.

Kada stručnjaci Instituta u Vinči urade elaborat, Građevinska direkcija Srbije će saopštiti javnosti sve informacije.

GDS podseća da je odmah po dobijanju prvih prelimirarnih rezultata merenja kvaliteta vazduha u stanovima, 22. jula 2014. godine, dala mogućnost svim stanarima da se isele iz svojih stanova, dok se ne izvrši sanacija objekata.

Skupština društva GDS je donela odluku da Direkcija svim stanarima plati troškove zakupa drugog stana dok se ne izvrši sanacija, troškove preseljenja stanara, troškove infostana i sve režijske troškove u kupljenom stanu, kao i troškove depozita za zakup drugog stana i eventualne troškove agencijske provizije.

Ekosekund: "Oplatol" je bezbedan

Direktor preduzeća Ekosekund Radivoje Petrović tvrdi da "oplatol" ne može biti uzrok zdravstvenih problema stanara "smrdljivih zgrada" u Ulici Mileve Ajnštajn.

Petrović je izjavio da firma Ekosekund nije prodala nijedan litar tečnosti "oplatol" izvođačima, podizvođačima i investitoru radova u naselju Dr Ivan Ribar i odbacio kao neosnovane špekulacije da ta tečnost može biti uzrok zdravstvenih problema stanara "smrdljivih zgrada" u Ulici Mileve Ajnštajn.

Odgovarajući na medijske optužbe da je "oplatol" uzrok zdravstvenih problema stanara "smrdljivih zgrada", Petrović je objasnio da je "oplatol" tečnost koja se dobija od recikliranog ulja i nema nikakav miris i koristi se za premazivanje oplata u građevinarstvu, za livenje betonskih konstrukcija, a ne za premazivanje zidova i plafona u kojima žive i borave ljudi.

Oplatol ne može biti uzrok zdravstvenih problema stanara "smrdljivih zgrada" u Ulici Mileve Ajnštajn, jer sadrži upola manje štetnih materija od dozvoljenog, rekao je Petrović na konferenciji za novinare i dodao da ni "oplatoli" drugih proizvođača ne mogu biti uzrok zdravstvenih problema i izvor neprijatnih mirisa.

Petrović je rekao da je izvršena vanredna inspekcijska kontrola, koja je naložila vanredne analize i utvrđeno je da je "oplatol" bezbedan za upotrebu.

Na VMA je izvršen vanredni pregled urina svih zaposlenih u Ekosekundu, da bi se utvrdilo da li su na njih ostavile posledice "smrdljive zgrade" i "oplatol" i prvi nalazi su u granicama normale, rekao je Petrović i napomenuo da će do kraja nedelje na VMA biti obavljeno testiranje urina zaposlenih na prisustvo fenola.

Petrović je izrazio sumnju u dobre namere Građevinske inspekcije Republike Srbije, koja je Ekosekund u medijima dovela u vezu s problemima na zgradama u Ulici Mileve Ajnštajn, bez ikakvih osnova.

Pravni savetnik Đorđe Simić je rekao da je "oplatol" odlukom inspekcije stavljen van prometa i naređena je vanredna analiza, zbog sumnje da je otrovan, ali su ispitivanja pokazala da je proizvod potpuno ispravan i čeka se odobrenje da ponovo počnje njegova prodaja.

Simić je preneo da je Ekosekund primio "konkretnu pretnju" jednog, kako je naveo, zabrinutog čoveka, koji je poručio da će ih "sve pobiti ako se nešto desi njegovom unuku".

Direktor Emogradnje Emir Omanović rekao je da je u Gradskom zavodu za javno zdravlje rađena analiza betona, na kojem su nađeni tragovi Ekosekundovog "oplatola", koji je izvor neprijatnih mirisa, i zatražio od predstavnika Ekosekunda da se uključe u rešavanje ovog problema, a ne da samo negiraju krivicu.

Omanović je preneo da je u junu njegova Emogradnja prvi put na gradilištu upotrebila Ekosekundov "oplatol" i kaže da strepi od toga da li će to izazvati probleme budućim stanarima.

Podsetimo, zamenik direktora Građevinske direkcije Srbije Mirko Petrović rekao je prošle nedelje da su zbog ovog slučaja podnete krivične prijave, a iz GDS su tada, kao i nekoliko dana pre toga okrivili Ekosekund i "oplatol" za situaciju u "smrdljivim zgradama".

Iako su mediji objavili da su testiranja na VMA pokazala drastično uvećane vrednosti štetnih supstanci u organizmu stanara zgrada, iz te institucije su juče naveli da zasad nema zdravstvenih posledica zbog isparenja u spornim zgradama, ali i da se stanarima ne preproručuje povratak u stanove.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je ranije da je na prvom mestu zdravlje ljudi, kao i to gde će ljudi biti raseljeni, a tek onda će se utvrditi odgovornost. Ona je najavila i mogućnost trajnog iseljenja stanara iz spornih zgrada.

Zasad nije poznato kako će biti izvršena sanacija zgrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: