"Briselski sporazum nije prepreka"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je da Briselski sporazum ne koči proces početka pregovora Srbije i Evropske unije.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

16:27

Default images

"Briselski sporazum ne koči priključenje Srbije EU. Mi smo u prethodnim mesecima imali intenzivan dijalog sa Briselom. Ulaže se maksimalan napor da se to što zbog formiranja vlade na KiM nemamo pravog partnera za rešavanje otvorenih političkih pitanja ne reflektuje na otvaranje poglavlja 35", rekao je Đurić.

On očekuje da će, u interesu i EU i Srbije, to poglavlje, zajedno sa još jednim, do kraja godine biti otvoreno. Naglašavajući da na KiM trenutno vlada "institucionalna konfuzija", on je istakao da Srpska lista još nije ušla u razgovore o vladi.

Na pitanje za koga pretpostavlja da bi mogao da odgovori na srpske zahteve i pruži garancije da će ih ispuniti, Đurić je istakao da će onaj koga Srbi prepoznaju kao takvog biti nov predsednik pokrajinske vlade.

"Neformalni razgovori na relaciji Beograd-Brisel-Priština će biti nastavljeni već u toku ove nedelje. Razgovori na ekspertskom nivou uglavnom su veoma produktivni. Kada se političari sretnu, kada sednemo gospođa Tahiri i ja, tada nastaju problemi. Razlog je što kod predstavnika kosovskih Albanaca postoj percepcija da svako političko pitanje u svim oblastima treba da bude korišćeno za promociju takozvane kosovske državnosti", objasnio je Đurić.

Zbog toga, kako je dodao, "svaki red svakog papira predstavlja bojno polje na kome se odmeravaju, ne ni stručnost ni kreativnost u rešavanju problema, nego politička snaga i količina podrške da se afirmiše ovakav ili onakav ishod".

"Tako da se ti razgovori zapravo vode u senci nerešenog pitanja statusa", istakao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM rekao je da ove godine nije bilo dovoljno pregovora, iako su zvaničnici u Beogradu bili potpuno spremni za to da razgovaraju i o najškakljivijim temama.

"Potrebno je dvoje za svađu, ali isto tako potrebno je dvoje za pomirenje", poručio je Đurić.

Pre toga je poslanik nemačkog SPD-a Ditmar Nitan, na pitanje da li će pre pristupanja Srbije EU stići zahtev za eksplicitno priznavanje nezavisnosti Kosova, odgovorio: "Da, taj zahtev mora doći, ali tek na kraju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: