"Zajednički cilj Srbije i RS je EU"

Nebojša Stefanović izjavio da je zajednički cilj Srbije i RS pristupanje EU, dodavši da Srbija želi da podeli sva iskustva iz domena evropskih integracija.

Izvor: Beta

Sreda, 27.08.2014.

07:23

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je ocenio veoma dobrom operativnu saradnju policija Srbije i RS, naglasivši da policija želi da garantuje bezbednost građana Srbije i Srpske i u borbi protiv ekstremizma i terorizma.

Srbija će i dalje nastojati da učini sve što je u njenoj moći da obezbedi najbolju moguću saradnju sa RS, rekao je Stefanović posle razgovora s predsednikom RS Miloradom Dodikom, naglasivši da se u okviru toga podrazumeva i saradnja izmedju dve policije, prenose banjalučki mediji.

On je naveo da je sa ministrom unutrašnjih poslova Srpske Radislavom Jovičićem prethodno razgovarao o konkretnim oblicima saradnje, kao što su suzbijanje prometa narkotika, borba protiv krijumčarenja ljudi...

"Osim ovih, tu su i izazovi koji se odnose na finansijske oblike kriminala i trgovinu akciznom robom, poput cigareta, što nanosi štetu Srbiji i RS i omogućava veliku protivzakonitu dobit ljudima koji to rade", precizirao je Stefanović, kako navode mediji.

Prema njegovim rečima, organizovano je više zajedničkih grupa koje rade na konkretnim zadacima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koja će biti prioritet i u narednom periodu.

Stefanović je najavio mogućnost da u oblasti edukacije kadra Srbija ponudi odredjeni broj mesta na kriminalističkoj akademiji za polaznike iz policije RS, i naveo da saradnju ostvaruju kriminalističke policije i specijalne jedinice.

On je naveo i da je sa ministrom unutrašnjih poslova Srpske Radislavom Jovičićem svake sedmice u kontaktu i da veoma dobro saradjuju i dva direktora policija.

Po rečima Jovičića, MUP Srpske i MUP Srbije saradjuju najbolje u regionu a iz današnjih razgovara proisteći će konkretni zaključci i dogovori.

Posle razgovora sa Stefanovićem, Dodik je čestitao policijama Srpske i Srbije na ostvarenim rezultatima u sprovodjenju zakona i saradnji koju ostvaruju na regionalnom nivou, sukobljavajući se sa organizovanim, visokotehnološkim i drugim oblicima kriminala.

On je naglasio da su ostvareni veoma značajni rezultati i da je, kada su u pitanju odnosi Srpske i Srbije, najviše učinjeno u pogledu saradnje policijskih struktura.

"Naša saradnja sa Srbijom se odvija u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama. Na Srbiju gledamo na poseban način, pridržavajući se prava i obaveza definisanih sporazumom, a u narednom mesecu očekujemo zajedničku sednicu vlada i sednicu Saveta za sprovodjenje specijalnih i pararlelnih veza", najavio je Dodik.

Dodik je rekao da je tokom današnjeg razgovora u Banjaluci, ministra policije Srbije upoznao sa stanjem u Srpskoj koja se nalazi u predizbornom periodu, ali obavlja sve svoje važne funkcije, a institucije funkcionišu bez ijednog izazova i mogućeg elementa ugrožavanja funkcionalnosti RS.

"Naš cilj je da izbori prodju fer, pošteno, mirno i da RS pridobije novi legitimitet kroz demokratske izbore. Zato smatramo da uloga policije u svemu ovome mora biti neutralna i mora da obezbedi potpunu stabilnost u pogledu javnog reda i mira, a iskustva Srbije u tom smislu su nam jako važna", naglasio je Dodik, a prenose banjalučki mediji.

Stefanović će takodje obići Upravu za policijsko obrazovanje i baze Specijalne jedinice policije u Trnu kod Banjaluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: