Vučić na konferenciji u Berlinu

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić danas i sutra boravi u Nemačkoj, gde će učestvovati na konferenciji "Zapadni Balkan".

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.08.2014.

00:03

Default images

Prvog dana posete Berlinu premijer Vučić sastaće se sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, kao i sa predstavnicima Svetske banke.

Tokom drugog dana posete premijer Vučić će najpre razgovarati sa predstavnicima kompanije Goldman Saćs, nakon čega će se sastati sa predsedavajućim Veću ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, zatim sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, kao i premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Istoga dana, po završetku Konferencije "Zapadni Balkan"“, premijer Vučić će prisustvovati radnoj večeri sa kancelarkom Angelom Merkel i ostalim učesnicima konferencije.

Radnu posetu Berlinu premijer Vučić završava susretom sa zamenikom kancelara i ministrom ekonomije i energetike Nemačke Zigmarom Gabrijelom, navodi se u saopštenju.

Delegacija Srbije na čelu s premijerom Vučićem će u Berlinu tražiti podršku za infrastrukturne projekte među kojima je i modernizacija pruge Beograd-Bar, piše list Danas.

Simić: Pokušaj Nemačke da ohrabri posustali evroentuzijazam

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je da sutrašnji skup u Berlinu predstavlja pokušaj Nemačke da ohrabri posustali evroentuzijazam zemalja zapadnog Balkana, da očekuje jačanje ekonomskih veza Nemačke i Srbije i da je neizbežna tema uzdržavanje Srbije od zavodjenja sankcija Rusiji.

Simić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da Nemačka pokušava da malo ohrabri posustali evroentuzijazam zemalja zapadnog Balkana, kojima je još davne 2000. godine u Zagrebu obećano da će sve biti primljene u EU kada ispune uslove.

Profesor FPN je ukazao da Nemačka kancelarka Angela Merkel "želi da ulije novi elan i ohrabri, a najavljena su i sredstva od oko milijardu i šesto miliona evra, što će biti šargarepa da zemlje zapadnog Balkana počnu ponovo da malo odvažnije azmišljaju o EU".

Simić je ukazao da Srbija želi sredstva za modernizaciju pruge Beograd - Bar, a da će posle skupa koji je održan u Zagrebu na kojem su učestvovali predstavnici Hrvatske, Crne Gore i Albanije, verovatno biti zattražena sredstva za završetak autoputa od Ploča do Dubrovnika preko Crne Gore prema Albaniji.

Profesor FPN smatra da će skup u Berlinu predstavljati priliku da se malo oživi posustala regionalna saradnja.

Simić je rekao da se od današnjeg sastanka predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom i sa predstavnicima Svetske banke može očekivati jačanje ekonomskih veza.

Profesor FPN je kazao da se u Berlinu ne mogu izbeći ni teme, koje su bile sporne u odnosima izmedju Srbije i EU, kao što je uzdržavanje Srbije od zavodjenja sankcija Rusiji.

"U kojoj meri će Srbija moći da ide u tom svom nekom neutralnom stavu u velikoj meri će zavisiti upravo od Nemačke", rekao je Simić i dodao da će neizbežna tema biti i Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: