Porošenko s Putinom "oči u oči"

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko počeo bilateralni sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na marginama sastanka u Minsku.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 26.08.2014.

14:39

Default images

Vest o početku sastanka objavljen je na zvaničnom Tviter nalogu Porošenka, a to je agenciji AFP potvrdio i portparol Kremlja.

Porošenko je, po dolasku na sastanak u Minsku, izjavio da razgovore sa njim i najvišim evropskim zvaničnicima u Minsku vidi kao ključne za budućnost Evrope.

"O sudbini sveta i Evrope se odlučuje na ovom sastanku u Minsku. Tako ja to vidim", rekao je Porošenko posle rukovanja sa Putinom, prenela je agencija AFP.

Putin je izjavio da kriza u Ukrajini ne može da bude okončana pomoću dodatne vojne eskalacije, niti odbacivanjem dijaloga sa predstavnicima regiona Ukrajine gde većinu čine Rusi.

Dvojicu kolega je u Belorusiji ugostio predsednik Aleksandar Lukašenko, a u Minsku su i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i predstavnici EU. Glavna tema na sastanku, na kome se Putin i Porošenku susreću prvi put od juna, jeste ukrajinska kriza, a Lukašenko je pozvao sve strane da na kraju sastanka potpišu obavezujući dokument.

Lukašenko je izjavio da su razgovori teški, ali da su svi složni u oceni da je potrebna deeskalacija krize n aistoku Ukrajine. On je najavio mogućnost da se već sutra sastane Konstakt grupa u vezi sa ovim pitanjem.

"O sudbini sveta, Evrope odlučuje se danas u Minsku. Čvrsto sam uveren u to da niko ne želi rat, a cilj moje posete je da uradim sve što je moguće da zaustavim krvoproliće. Interesi Donbasa će biti uzeti u obzir, a granična kontrola je trenutno moguća samo uz pomoć OEBS-a. Pozivamo da se odmah oslobode svi zarobljenici", rekao je Porošenko na početku sastanka.

Putin nije govorio direktno o ukrajinskoj krizi, a mediji su preneli da je naveo da očekuje "konstruktivne razgovore", kao i da je, govoreći o ekonomskih odnosima, podvukao da je Rusija više puta skretala pažnju na to da približavanje Kijeva EU znatno utiče na njih i da će "Rusija morati da deluje ukoliko Ukrajina postane članica".
Beta/AP
Nazarbajev je rekao da je bitno postići dogovor o zaustavljanju sukoba i krvoprolića, kao i da "sankcije ne vode nikuda, već povećavaju napetost".

Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton je poručila da će biti "aktivno u uključena u razgovore o Ukrajini i da je njen interes podrška ukrajinskom narodu".

Iz Moskve je ranije danas poručeno da Putin i Porošenko imaju mnogo tema za razgovor, pa da je tokom sastanka Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, predstavnika Ukrajine i EU moguće da dođe do njihovog bilateralnog sastanka. Kremlj je istakao i da svet "ne sme da ignoriše katastrofalnu situaciju na istoku Ukrajine, posebno u Lugansku i Donjecku".

"Ključna su pitanja odnosa zemalja Carniske unije i Ukrajine, uključujući i ono što se desilo posle potpisivanja pristupnih sporazuma sa EU u Kijevu. Postoji mnogo tema o kojima bi Putin i Porošenko mogli da razgovaraju, među kojima su domaća kriza u Ukrajini, kao i u strašna humanitarna katastrofa na istoku te zemlje i neophodnost primirja", poručeno je iz Kremlja.

Ukoliko dođe do bilateralnih razgovora, to će biti prvi takav susret između dvojice lidera.

Poslednji put dvojica lidera su se susrela u Normandiji, 6. juna, dan pre Porošenkove inauguracije na mesto predsednika.

Tada je susret trajao manje od 10 minuta i u njemu su učestvovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton imaće u Minsku odvojen susret s Porošenkom radi razgovora o ukrajinskoj krizi, rekla je portparolka Eštonove, Maja Kocijančič, a prenela je agencija Itar Tas.

Na sastanku u Minsku, EU će predstavljati, pored Eštonove, i komesar za trgovinu Karel de Guht i komesar za energetiku Ginter Etinger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: