"EU od Srbije traži solidarnost"

Brisel je ono što traži od Srbije, kada je u pitanju Rusija, definisao kao pitanje solidarnosti ili aktivne neutralnosti, izjavila je Tanja Miščević.

Izvor: Blic, Tanjug

Utorak, 26.08.2014.

23:55

Default images

"Razumeju da je naša pozicija specifična i da Srbija zbog svojih spoljnopolitičkih i ekonomskih interesa želi da zadrži situaciju u kojoj neće uvoditi sankcije Rusiji, ali da je spremna da, do momenta ulaska u EU, prihvati sve obaveze koje proizlaze iz članstva, uključujući i spoljnu politiku i politiku bezbednosti EU", rekla je Miščevićeva za Blic.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU je naglasila da smo jako zainteresovani da otvaranje prvih poglavlja u pregovorima bude što pre.

"U ovom trenutku smo potpuno spremni za otvaranje 32.poglavlja (finansijski nadzor), ali znamo i prihvatamo da ne može biti otvaranja bilo kog poglavlja pre nego što se otvori jedno od tri teška, a to su poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna prava), 24 (pravda, sloboda, bezbednost) odnosno 35 (Kosovo)", navela je Miščević.

Prema njenim rečima, tehnički je nemoguće da se 23. i 24. poglavlje otvore pre februara ili marta sledeće godine, dok kod poglavlja 35 zavisimo od ocene država članica EU o napretku dijaloga Beograda sa Pristinom.

"U interesu je svih strana da 35. poglavlje bude otvoreno što pre, jer se ono sastoji od praćenja implementacije svega što je dogovoreno. Verujem da će biti otvoreno do kraja godine. Prva mogućnost je da bude u oktobru, a druga u decembru", rekla je Miščević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: