Novak otišao na lečenje u Nemačku

Četvorogodišnji Novak Kokorović, koji boluje od teške neurološke bolesti, otputovao je jutros u Nemačku na lečenje u pratnji majke Dušanke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.08.2014.

10:06

Default images

Novak je kolima Hitne pomoći dovezen na aerodrom Nikola Tesla, odakle je avionom za transport krenuo na lečenje u pratnji dva lekara.

Sa aerodroma Nikola Tesla ispratio ga je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar po čijem je nalogu hitno organizovan stručni konzilijum koji je dao preporuku Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da Novak nastavi lečenje u inostranstvu.

Lončar je rekao da je odlazak Novaka na lečenje u inostranstvo epilog borbe koja je trajala više od sedam dana.

"Odreagovali smo tako što smo u roku od 24 sata organizovali konzilijum naših najeminentnijih stručnjaka u Srbiji koji su pogledali dete, njegove rezultate i doneli odluku da se mališan prebaci u eminentnu ustanovu u Nemačkoj koja je specijalizovana za ovu vrstu zdravstvenih problema", naglasio je Lončar.

On je dodao da su po preporuci konzilijuma uputili zahtev fondu koji je odobrio sredstva za lečenje dečaka u Nemačkoj, a da su se akciji priključile i mnoge firme kako bi se obezbedio avionski prevoz i pokriveni troškovi boravka roditelja u Nemačkoj.

"Pružili smo šansu detetu da se izleči i vrati medju nas u dobrom stanju. Radićemo i dalje da pomognemo i ostaloj deci kojima je potrebna pomoć", naglasio je ministar zdravlja.

Lončar je dodao da da se ove nedelje ulazi u zakonsku proceduru osnivanja privatno javnog fonda za lečenje dece u inostranstvu, koji se osniva pri Vladi Srbije i kome će vlada biti garant.

Planirano je bilo da sa Novakom otputuju majka Dušanka i otac Darko Kokorović, ali je ocu pozlilo kada je ušao u avion, tako da je uz dečaka ostala samo majka. Otac će nešto kasnije krenuti za Nemačku.

Novak ima Dendi Voker sindrom - gde dolazi do oticanja mozga i čestih epileptičnih napada, a oboljenje se javlja kod jednog od 30.000 mališana. Njegovo zdravstveno stanje u poslednjih nekoliko dana naglo se pogoršalo, a u Srbiji su iscrpljene sve mogućnosti dalje dijagnostike i njegovog lečenja.

Roditelji malog Novaka Kokorovića pre 11 godina izgubili su devojčicu koja je bolovala od iste bolesti kao i njen brat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: