Srbija ubrzava "tempo puža"

Kancelarka Angela Merkel je ocenila da zemlje regiona u evrointegracijama napreduju "tempom puža", a u Vladi Srbije poručuju da se na reformama radi ubrzano.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 25.08.2014.

08:10

Default images

U Vladi Srbije, povodom ocene nemačke kancelarke Angele Merkel da zemlje regiona u integracijama napreduju tempom puža, kažu da se na reformama, koje nisu lake, radi ubrzano, ali da je činjenica da je ukupna slika regiona drugačija.

“Reforme društva i efikasne institucije jesu jedini objektivan kriterijum za članstvo u EU. Srbija, njeni građani i ova vlada rade uporno, ubrzano i mnogo na ukupnim reformama, koje nisu lake, i to je prepoznato i u EU i u Nemačkoj. Ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Šnajnmajer nedavno je ocenio reforme u Srbiji impresivnim. Regionalni pristup, koji je važan, sigurno u svojoj ukupnosti daje nešto drugačiju sliku stepena reformi u regionu. Mi očekujemo da budemo ocenjivani u odnosu na sopstveni trud i rezultate, to je jedini fer i racionalan pristup u procesu pridruživanja”, kaže za Danas Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, komentarišući ovu izjavu Merkelove i odgovarajući na pitanje zašto je to u Srbiji tako.

Merkelova je povodom konferencije o Zapadnom Balkanu istakla da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, a da članstvo zavisi od brzine sprovođenja reformi.

“Vremenski okviri između pristupanja Slovenije i Hrvatske ne moraju biti nikakva mera za pristupanje drugih zemalja, već je na svakoj državi kada će i kako moći da pristupi“, poručila je ona u razgovoru s politikologom Kornelijusom Adebarom, a uoči balkanske konferencije u Berlinu 28. avgusta. Ona je podsetila da je pred svakom zemljom regiona izazov da stvori preduslov za pristupanje EU - kroz strukturne reforme, reforme u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i transparentnim strukturama.

“Što brže zemlje prođu taj proces, brže će moći i da pristupe“, naglasila je Merkelova. Ona je ukazala da se na Balkanu vidi da je potrebno imati “dug dah“, ukazujući da je međunarodna zajednica još prisutna sa trupama na Kosovu, gde postoji i policijska misija EU.

“Ne smeju se zemlje prerano prepustiti same sebi. Čak i kada postoji napredak u tom regionu, on se odvija tempom puža“, ocenila je Merkelova.

Prema njenim rečima, važno je da se u regionu stvore integracioni procesi. Nemačka kancelarka je objasnila da je nemačka vlada odlučila da organizuje konferenciju, na koju poziva premijere, ministre inostranih poslova i privrede, povodom stote godišnjice početka Prvog svetskog rata.

“Nemačka vlada je došla na ideju da pozove sve države regiona kako bi pokazala da danas više ne postoje sukobi, iako je prisutno još niz konflikata, ali u suštini postoji zajedništvo“, naglasila je Merkelova u video-snimku postavljenom na sajtu nemačke vlade.

Zašto Srbije nema na skupu u Cavtatu

Premijeri Crne Gore, Hrvatske, Albanije i predsedavajući Saveta ministara BiH razgovaraće danas u Cavtatu o zajedničkom nastupu na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu u Berlinu koju organizuje nemačka kancelarka.

Na pitanje lista Danas zašto Srbije nema u tim razgovorima, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, objašnjava da je to zato što te zemlje imaju projekte koji su vezani za njih, a koji nemaju veze sa Srbijom.

U fokusu skupa u Berlinu su evroatlantske integracije regiona i zajednički projekti zemalja Zapadnog Balkana koji bi doprineli njihovom dinamičnijem ekonomskom razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: