Šapčani dočekali zatvaranje Dudare

Posle četvrt veka Šapčani su konačno dočekali zatvaranje čuvene deponije "Dudara" koja je svega nekoliko stotina metara od centra grada, reke Save i kupališta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.08.2014.

16:11

Default images

Ubuduće, sav otpad odvoziće se na regionalnu deponiju, čija izgradnja je većim delom finansirana sredstvima Evropske unije.

Posle dvadeset tri godine stavljen je katanac na Šabačku deponiju. Prvi korak u uređenju prostora i sanaciji deponije je prekrivanje debljim slojem zemlje.

"Ono što sada sledi je prikupljanje zemlje za njenu rekultivaciju i sanaciju. To je velika stvar, i podrazumeva velike aktivnosti, govorimo o oko 50 hiljada kubika zemlje, da pojednostavimo oko pet hiljada kamiona koji treba svakog dana ovde da dođu i da tu zemlju istresu i razvuku", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Svakog dana ovde je deponovano oko 100 tona komunalnog otpada, pa smeće stiglo skoro do grada. Vest da će deponija biti zatpana, Šapčani su dočekali sa olakšanjem. Park će i biti, predviđa plan uređenja, sa zelenilom i stazama za šetnju.

"To će biti parkovska površina sa dosta zelenila, dosta aromatičnih biljaka koje će mirisom oplemeniti prostor. Stazice će biti takođe od prirodnih materijala", kaže Marijana Vasić, pomoćnik gradonačelnika za arhitekturu i urbanizam.

Umesto na gradsku deponiju, otpad se sada vozi u trasfer stanicu, gde se priprema za dalje odlaganje.

"Komunalno smeće sa teritorije grada Šapca i pet prigradskih mesnih zajednica, sa tendencijom da se proširi na ceo gard, dolazi ovde na transfer stanicu, gde mi po najsavremenijoj tehnologiji obavljemo pretovar, i odvozimo na deponiju u Sremsku Mitrovicu", kaže Rade Živković, šef Transfer stanice u Šapcu.

Početkom rada regionalne deponije "Srem-Mačva", sa postrojenjem za separaciju otpada, koji je finansirala Evropska unija, ovaj otpad višer neće biti smeće, već korisna sirovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: