Šta sve preti bezbednosti Kosova?

Prištinski dnevnik "Koha ditore" piše danas da su terorizam, osetljiva situacija na severu i socialni nemiri tri moguće opasnosti koje prete bezbednosti Kosova.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.08.2014.

15:47

Default images

Na te opasnosti ukazuju rukovodioci bezbedonosnih institucija, a iste tvrdnje su i u izveštajima nevladinih organizacija koje se bave pitanjem bezbednosti, piše "Koha".

Prošlonedeljno hapšenje više od 40 osoba pod sumnjom da su uključene u terorističke aktivnosti i podstrekivanje na versku mržnju, potom određena kriminalna dela i veoma česti slučajevi u saobraćaju sa tragičnim posledicama, povećali su strepnju javnosti da "nova država postane nebezbedna za život", navodi "Koha".

Stručnjaci za bezbednost ocenjuju da Kosovo nema dovoljno ljudskih i tehničkih kapaciteta da se suoči i suprostavi izazovima i opasnostima koje mu prete.

Analitičar za bezbednost Armend Muja smatra da bi Kosovo savladalo takve opasnosti treba da preduzme više koraka, koji zastoju.

On ocenjuje da se suočavanje sa tim izazovima može izvesti kada se obezbedi napredak u više društvenih i socijalnih oblasti, izgradnji održivog demokratskog sistema, uključivanje u evroatlantske bezbednosne organizacije, izgradnja respektabilnog bezbednosnog aparata, kao i uređenje verskog obrazovanja u skladu sa demokratskim principima, prenosi "Koha ditore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: