Iran: Radi postrojenje za uranijum

Iranska agencija IRNA objavila da je u Iranu pušteno u rad postrojenje za preradu uranijuma u materijal koji može da se koristi samo za rad nuklearnih reaktora.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.08.2014.

13:18

Default images

Direktor iranske Agencije za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi je naveo da je puštanje u rad postrojenja deo privremenog sporazuma o spornom iranskom nuklearnom programu, kojeg je Islamska republika postigla sa svetskim silama, navela je IRNA, a prenela agencija AP.

Salehi je naveo da će se u postrojenju preradjivati uranijum heksafluorid, koji se može koristiti za proizvodnju atomskog oružja, u uranijum dioksid, čija je jedina namena da se koristi za rad nuklearnih reaktora.

Iran i svetske sile trenutno vode pregovore o konačnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu, a privremeni sporazum postignut je u novembru prošle godine.

Iran odbija da inspektorima UN dozvoli pristup bazi Parčin

Iran neće dozvoliti nuklearnim inspektorima UN pristup vojnoj bazi Parčin, nedaleko od Teherana, što oni traže još od 2005. godine, saopštio je danas iranski ministar odbrane Hosein Degan.

Do ministrovog saopštenja dolazi samo dva dana pre isteka roka za iranski odgovor na optužbe da njegov nuklearni program ima i vojnu dimenziju, prenosi AFP.

Direktor Medjunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Jukija Amano je u junu izjavio kako je dostupnost Parčina nuklearnim inspektorima od ključnog značaja da bi eventualno mogao da se potvrdi mirnodopski karakter iranskog nuklearnog programa.

Amano je napomenuo da satelitski snimci od februara ove godine do juna ukazuju da se u dotičnoj bazi nastavlja aktivnost koja je odranije ocenjena kao sumnjiva i da je nužno da inspektori IAEA dobiju pristup i ljudima koji tamo rade i tamošnjim dokumentima.

Postoje sumnje da u ovoj bazi Iranci rade na razvijanju sofisticiranog eksploziva koji može da se koristi za detonaciju nuklearnih bojevih

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: