OEBS: Konvoj se vratio u Rusiju

Svi kamioni iz ruskog humanitarnog konvoja vratili su se danas u Rusiju, izjavio je šef misije OEBS u regionu Rostova Pol Pikard.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 23.08.2014.

09:31

Default images

"Ceo konvoj se vratio (u Rusiju)", izjavio je Pikard za AFP.

OEBS je saopštio da se u Rusiju vratilo 227 ruskih kamiona, dok su ruske vlasti ranije saopštile da u konvoju ima 280 kamiona.

"Mi smo izbrojali 220 kamiona, koji su se danas vratili plus sedam vozila iz pratnje", rekao je šef misije OEBS u regionu Rostova.

Rusko Ministarstvo odbrane danas je saopštilo da je humanitarna pomoć dostavljena tamo gde je bilo planirano u jugoistočnoj Ukrajini. Ministarstvo je poručilo i da namerava da nastavi saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

"Mi potvrđujemo našu nameru da nastavimo saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta kako bismo obezbedili humanitarnu pomoć ljudima u jugoistočnoj Ukrajini", navedeno je u saopštenju ministarstva koje prenosi Rojters.

Ruski konvoj koji je dopremio humanitarnu pomoć u jugoistočnu Ukrajinu vraća se u Rusiju, bez incidenata, izjavio je za RIA Novosti šef misije OEBS u regionu Rostova Pol Pikard.

"Nije bilo nikakvih incidenata. U toku je proces povratka", rekao je Pikard, dodajući da može govoriti samo o situaciju na ruskom graničnom prelazu Donjcek.

Umedjuvremenu, zamenik premijera Saveta ministara samoproglašene Narodne Republike Luganska Vasil Nikitin je za RIA Novosti izjavio da se stanovnici tog rediona nadaju da će dobiti još humanitarne pomoći iz Rusije.

"Naša republika je gotovo ostala bez hrane. Nadamo se da će takvi konvoji sa hranom i drugom humanitarnom pomoći postati uobičajeni. Nadamo se pomoći i čekamo je", kazao je on.

Nikitin je istakao da je situacija sa hranom u oblasti Luganska teška.

Uprkos sezoni žetve, pijaca je zatvorena zbog granatiranja i požara. Stanovnici Luganska preživljavaju zahvaljujući svojim ličnim zalihama hrane.

On je ranije danas izjavio da će distribucija ruske humanitarne pomoći početi danas. Ruski humanitarni konvoj sa pomoći stigao je na rusko-ukrajinsku granicu 14. avgusta, ali je ukrajinska strana počela sa postupkom carinjenja tek 21. avgusta.

Kolona kamiona juče je prešla granicu i stigla u Lugansk, što je zvanični Kijev nazvao "kršenjem medjunarodnih normi", EU "povredom ukrajinske granice", a NATO "grubim kršenjem medjunarodnih obaveza Rusije" i suvereniteta Ukrajine.

Rusija je dozvolila novinarima da pogledaju unutrašnjost nekoliko kamiona iz konvoja koji je prema Moskvi prevozio 1.800 tona humanitarne pomoći uključujući, hranu, vodu, lekove i generatore.

Posmatrači OEBS-a prebrojali su 227 vozila da su juče ušli u Ukrajinu u šest grupa, dok je Rusija navela da je konvoj imao 280 kamiona.

Prema ruskoj državnoj televiziji kamioni su sinoć istovarili teret u Lugansku.

Ukrajinska vlada i zapadne zemlje izrazili su sumnju da bi Rusija mogla da iskoristi ovaj humanitarni konvoj da prokrijumčari zalihe i pojačanja za pobunjeničke borce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: