"Bez usporavanja na putu ka EU"

Od Srbije se očekuje da intenzivira rad na reformama, jer reforme su jedini objektivni kriteriijum za članstvo u Evropskoj uniji, izjvila Jadranka Joksimović.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.08.2014.

12:03

Default images

Ona ne očekuje da će proces pridruživanja naše zemlje na bilo koji način biti usporen.

Intenziviranje rada na reformama koje je ova vlada zacrtala je neophodno uprkos veoma pozitivnim ocenama koje Srbija juče dobila od ministra spoljnih poslova Nemačke Franka Valtera Štajnmajera.

"Uvek postoje političke okolnosti koje su olakšavajuće i otežavajuće. Neke zemlje su ušle u EU zahvaljujući olaksavajućim političkim okolnostima, a to se na kraju nije pokazalo kao najbolje rešenje", rekla je ministarka bez portfelja na TV Pinku.

Joksimovićeva je rekla da će na predstojećoj Konferenciji zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, čiji je domaćin nemačka kancelarka Angela Merkel, imati dvojaku dimenziju - političku i ekonomsku i njoj će stoga prisustvovati ministri spoljnih poslova i privrede.

"Saradnja u regionu je jako važna zato što mi kao region postajemo vidljiviji i značajniji i imamo svi zajedno više šanse… prekogranična regionalna saradnja jako važna zato što novac od EU može koristiti svim državama regiona", rekla je Joksimovićeva.

Ocenila je i da je Srbija sprema za otvaranje poglavlja 32 koje se tiče finansijskog nadzora i kontrole trošenja budžetskih sredstava i direktno se naslanja na jedno od najvažnijih pitanja poglavlja borbe protiv korupcije, gde Srbija beleži veoma dobre rezultate.

Tu je, dodala je, poglavlje 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, kao i poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, osnovnih ljudskih prava I reforme pravosudja i koja se, po pravilu, otvaraju prva.

"Nesumnjiv je naš put kao EU i mi to potvrdjujemo svakog dana i jučerašnjom odlukom da ćemo poštovati preporuke EU o izvozu u Rusiju, a potvrdjujemo i time što smo u dosadašenjm procesu uradili sve sto je od nas traženo", rekla je Joksimovićeva.

Kao veoma važnu činjenicu ona je istakla da je premijer Aleksandar Vučić postavio temelj "fer i otvorene komunikacije" u kojoj Srbija jasno može da kaže šta je to što može da uradi, a šta je to što ne može.

"Ako EU odluči da odloži otvaranje tih poglavlja mi ćemo reći da smo uradili sve sto je bilo do nas i da ocekujemo da EU to prepozma. Ne bi bila dobra poruka za Srbiju, posle svih napora u prethodne tri godine, da se zbog stvari koje nisu deo našeg procesa tako nešto dogodi", rekla je Joksimovićeva istakavši da se Srbija trudi da sačuva svoju poziciju koja štiti interese gradjana, ali I da neće “zatvoriti vrata ni EU ni Ruskoj Federaciji".

Ona je ukazala i da je poslednje istraživanje javnog mnjenja pokazalo da nije povećan procenat gradjana opredeljenih za EU, ali da čak 67 odsto gradjana podržava reforme u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: