Pregovori DS i NDS u krizi

Pregovori DS i NDS o rekonstrukciji vlade Vojvodine su u krizi. Osim toga, stranke jedna od druge traže jasan stav o političkom programu i opozicionom delovanju

Izvor: B92

Subota, 23.08.2014.

16:54

Default images

Dve strane nekada iste medalje. Obe govore da vode izrazito opozicionu politiku, međutim, ne nalaze dovoljno osnova za zajedničko delovanje. Umesto toga, razmenjuju kritike.

"Ne možemo praviti jasan opozicioni blok sa ljudima koji još uvek nisu sigurni da li su opozicija. Koji se bave drugim opozicionim strankama, umesto da se bave režimom i njegovim greškama, i našom ponudom građanima koja nikako da dopre do građana. U tom smislu mislim i da je vreme za smenu generacija i za nove ljude, koji će biti u stanju da taj program artikulišu, predstave ljudima ... ali to moramo sa novom garniturom ljudi u celoj opoziciji", kaže funkcioner DS Borislav Stefanović.

"NDS ne želi da blokira niti da prekine pregovore o rekonstrikciji Vlade Vojvodine , već samo insistira na tome da DS odnosno njeni funkcioneri konačno usaglase svoje stavove. Osim toga što ne postoji usaglašenost u samoj DS, dešava se i da sami funkcioneri menjaju svoje mišljenje u roku od 24 sata shodno njihovim potrebama. tako da je veoma nezahvalno vršiti pregovore kada nemate jasan stav druge strane", kaže Aleksandar Senić, funkcioner NDS.

Osim nesuglasica u vezi sa rekonstrukcijom Vlade Vojvodine, NDS sumnja i u evropsku politiku DS.

"Imamo nekoliko autorskih tekstova predsednika DS koji se zalaže za srpsku Srbiju više nego za evropsku Srbiju i to desničarski prizvuk. Moramo definisati da li će DS otići na desno ili će i dalje ostati pro evropski orijentisana stranka", navodi Senić.

"On je rekao da smo se više bavili Evropom i da smo u tome zaboravili na građane. Ja sam siguran da građanima ne moramo da dokazujemo da je DS posvećena evropskom putu. Formulacija srpska Srbija je malo nezgodna, ja je ne bih upotrebio. Više mi se sviđa građanska ili evropska Srbija", ističe Stefanović.

Glavni urednik lista Danas Zoran Panović kaže da mnogo veća netrpeljivost i inače postoji među dojučerašnjim saradnicima nego među tradicionalnim protivnicima. Sumnja u to da DS može da bude centar okupljanja opozicije.

Panović smatra i da Srbiji treba ukrupnjavanje političke snage, i da bi građanima mnogo više značilo da, umesto mnoštva novih i malih, postoji manji broj velikih stranaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: