SB osudio pogubljenje Folija

Savet bezbednosti UN oštro je danas osudio "gnusno i kukavičko" pogubljenje američkog novinara Džemsa Folija.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

23:57

Default images

Folija su ubili pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država i pozvao na neodložno oslobađanje svih talaca.

U jednoglasno usvojenom saopštenju, 15-člani Savet je naveo da to ubistvo "pokazuje brutalnost Islamske države Iraka i Levanta", organizacije koja je krajem juna promenila ime u Islamska država.

"Članice Saveta bezbednosti su istakle da Islamska država mora biti poražena i da netolerancija, nasilje i mržnja koju predstavlja mora biti iskorenjena", kaže se u saopstenju.

Odgovorni moraju da budu privedeni pravdi, naveo je Savet bezbednosti UN, pozivajući sve zemlje da sarađuju sa SAD, prenela je agencija AFP.

Džihadisti Islamske države objavili su u utorak video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, njihov pripadnik odrubljuje glavu Foliju (40), koji je nestao u Siriji u novembru 2012. godine.

Foli je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza američkog predsednika Baraka Obame.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: