NATO: Rusi unose artiljeriju u UKR

Zvaničnici NATO tvrde da je ruska vojska unela artiljerijsko oružje unutar granica Ukrajine prethodnih dana i da ga koriste za borbu sa ukrajinskim snagama.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

18:07

Default images

Zapadne snage, prenosi BBC, već mesecima optužuju Rusiju da aktivno pomaže pobunjeničke snage u Ukrajini, ali je ovo prvi put da je NATO istakao da ima dokaze za to, a portparolka NATO Oana Lugesku iznela je takav stav NATO.

Visoka predstavnica za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton smatra da je slanje ruske pomoći u Ukrajinu bez pratnje narušavanje ukrajinske granice.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu.

"Takozvani ruski humanitarni konvoj je prešao na teritoriju Ukrajine bez dozvole ukrajinskih vlasti i bez bilo kakvog učešća međunarodnog Crvenog Krsta", napisao je Rasmusen u saopštenju za medije.

On je upozorio da Rusija ovim činom nije samo prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, već je dovela u pitanje svoju tvrdnju da je reč o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama.

Rasmusen je u istom saopštenju upozorio da je NATO uočio pojačano prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i da sve moderno oružja stiže u ruke pobunjenika.

"Umesto da je stišava, Rusija potpiruje krizu, uprkos naporima međunarodne zajednice da nađe političko rešenje", poručio je Rasmusen, uz upozorenje da Rusija svojim ponašanjem rizikuje da dospe u dublju međunarodnu izolaciju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas telefonom ruskog predsednika Vladimira Putina, kako bi popričali o spornom konvoju. Dalja odlaganja isporuka humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini bi bila neprihvatljiva, poručio je Vladimir Putin nemačkoj kancelarki.

SAD: Rusija krši ukrajinski suverenitet

Sjedinjene Američke Države su izrazile zabrinutost zbog prelaska ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu i pozvale Moskvu da neodložno povuku svoju opremu i ljudstvo, saopštio je Pentagon.

"To što je učinila Rusija predstavlja kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Rusija mora neodložno da povuče svoja vozila i osoblje sa ukrajinske teritorije. Ukoliko se to ne desi, doći će do dodatnih posledica i izolacije“, izjavio je pres sekretar Pentagona Džon Kirbi.

O slanju ruskog konvoja preko granice Ukrajine vanredne konsultacije će održati i Savet bezbednosti UN.

Litvanija je zatražila da u 15 časova po lokalnom vremenu počne sastanak, na kom će se raspravljati o ulasku desetina kamiona s ruskom pomoći u Ukrajinu, što je ta zemlja opisala kao invaziju.

Savetu će se najpre obratiti visoki zvaničnik UN Oskar Fernandes-Taranko, koji će u brifingu govoriti o širenju tenzija zbog konvoja koji bi, prema strahovanjima Zapada, mogao da bude iskorišćen kao pomoć proruskim snagama.

SAD i vlade evropskih zemalja, pozvale su Moskvu da sarađuje s ukrajinskom vladom i Međunarodnim Crvenim krstom na proveri tovara i da osigura da on bezbedno stigne do civila.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ukrajinski zvaničnici nisu mogli da provere sadržaj konvoja, a Crveni krst je odlučio da ga ne prati, iz bezbednosnih razloga, preneo je AFP.

"Veoma je zabrinjavajuće, što do sad ni ukrajinska strana ni MKCK (Međunarodni komitet Crvenog krsta), ne znaju sadržaj tovara", navelo je ukrajinsko ministarstvo u pismu prosledjenom članicama Saveta bezbednosti.

Rusija ističe da hitno želi da dostavi svu neophodnu pomoć stanovnicima na jugoistoku Ukrajine, koji nedeljama nemaju vodi ni struju.

Bela kuća traži da se konvoj povuče

Administracija predsednika SAD Baraka Obame osudila je Rusiju jer je poslala konvoj sa humanitarnom pomoći - bez odobrenja vlasti u Kijevu.

Obamina administracija je ocenila da se radi o kršenju suvereniteta Ukrajine i zatražila da se konvoj povuče.

"Duboko smo zabrinuti zbog ovoga", rekao je Ben Rouds, zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Rouds je rekao da će SAD o ovom problemu razgovarati večeras sa partnerima u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: