Putin: Nema daljeg odlaganja pomoći

Dalja odlaganja isporuka humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini bi bila neprihvatljiva, poručio je Vladimir Putin nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 22.08.2014.

17:59

Default images

U telefonskom razgovoru koji je inicirala nemačka kancelarka, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao kako je, nakon "jasnog odugovlačenja" Kijeva, Rusija odlučila da pošalje svoj konvoj pomoći, jer bi "dalja odlaganja bila neprihvatiljiva s obzirom na humanitarnu katastrofu u konfliktnoj zoni", prenosi AFP.

Prema saopštenju OEBS-a, danas do 14:20 časova po lokalnom vremenu granicu prema Ukrajini su ukupno prešla 134 ruska kamiona (od kojih 34 pregledana prethodnog dana) i još 12 vozila u njihovoj pratnji, uključujući i jedna ambulantna kola.

Kako javlja AP, jedan kamion je već stigao u Lugansk.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je obavestio Posmatračku misiju OEBS-a kako njegovi službenici nisu u pratnji ruskog konvoja.

Kako javlja naša dopisnica iz Moskve, Rusija je još pre 10 dana donela odluku o slanju konvoja iz Podmoskovlja. Prema njenim rečima, prvobitna maršruta je preokrenuta, pa umesto ka Harkovu, konvoj je krenuo za Lugansk.

Ovim činom Rusija je praktično prekršila ono što je dogovoreno. U Moskvi kažu da je odluka doneta, jer se više nije moglo odugovlačiti, uz konstataciju da Kijev namerno odugovlači, kako bi očistio Donjecku oblast od pobunjenika do Dana nezavisnosti Ukrajine, 24. avgusta.

Rusija je zabrinuta zbog eskalacije krize u Ukrajini, kažu zvaničnici te zemlje.

Kako prenosi naša dopisnica, Rusija tvrdi da je sve učinila kako bi dobila sve dozvole za konvoj, ali to nije nešto što Kijev potvrđuje.

Podsetimo, konvoj koji nosi humanitarnu pomoć kreće se kroz ratnu zonu i postoji bojazan da bude i napadnut.

Moskva nije prekršila međunarodni zakon odlukom da pošalje svoj humanitarni konvoj preko granice u Ukrajinu, poručio je nešto ranije danas Sergej Rbjakov.

"Postupamo potpuno u skladu s normama međunarodnog humanitarnog zakona. Ne možemo i nećemo prihvatiti katastrofalnu situaciju u kojoj su se našli ljudi koji žive na jugoistoku Ukrajine", naglasio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov u saopštenju.

Ukrajinske vlasti su danas saopštile da ulazak ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju njihove zemlje predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i pozvale međunarodnu zajednicu da osudi akcije Rusije kao nelegalne i agresivne, preneo je Rojters.

Odluku Rusije da pošalje konvoj s humanitarnom pomoći preko granice u istočnu Ukrajinu, poručujući da je to učinjeno bez odobrenja Kijeva ili pratnje međunarodnih posmatrača, osudili su i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, generalni sekretar NATO-a Anders for Rasmusen, OEBS, a ukrajinske vlasti nazvale su ovaj čin "direktnom agresijom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: