Gašić obišao srpske "plave šlemove"

MInistar odbrane Bratislav Gašić, koji je u poseti našim vojnicima angažovanim u misiji UN na Kipru, razgovarao je sa ministrom odbrane te zemlje.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

16:25

Default images

Ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je u poseti pripadnicima Vojske Srbije angažovanim u mirovnoj misiji UN (UNFICYP) na Kipru razgovarao je sa ministrom odbrane te zemlje Hristiforosom Fokaidesom o unapređenju vojno ekonomske saradnje.

Gašića i Fokaides zaključili su "da su odnosi Srbije i Kipra uvek bili prijateljski, bez otvorenih pitanja, i zasnovani na međusobnom uvažavanju i saradnji".

Ministri su se saglasili da je saradnja u oblasti odbrane razvijena, posebno vojnomedicinska i vojnoobrazovna, "a dobra osnova za poboljšanje vojnoekonomske saradnje mogli bi da budu kapaciteti odbrambene industrije Srbije".

Prošle godine vlade ove dve zemlje potpisale su Memorandum o razumevanju, čiji je cilj unapređenje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje, podsetilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Gašić je naglasio i da je Kipar jedna od zemalja koja Srbiju nedvosmisleno podržava na putu ka Evropskoj uniji i pruža punu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji.

On je istakao i da naša zemlja smatra "da rešenje kiparskog pitanja mora da se traži u skladu sa rezolucijama UN-a, kao i da ono treba da bude plod dogovora dve zajednice", navodi se u saospstenju.

Gašić se ranije danas sastao i sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara UN za Kipar i šefom misije UNFICYP Lizom Butenhajm i komandantom snaga UNFICYP general-majorom Kristen Lund.

Jedna od tema bila je aktuelna situacija u Vojsci Srbije, a Gašić je podsetio da pripadnici naše vojske učestvuju u osam multinacionalnih operacija, šest pod mandatom UN i u dve misije Evropske unije.

Sve veći broj poziva da srpski vojnici učestvuju u mirovnim misijama pokazuje koliko je poverenje u Vojsku Srbije i njene pripadnike, naglasio je Gašić.

Ministar odbrane Srbije je dodao i "da nastojimo da održimo dobre odnose sa istokom i sa zapadom", navodi se u saospstenju.

Butenhajm rekla je da se vojnici Republike Srbije nalaze u najizazovnijim delovima u tampon zoni i dodala da je zadovoljna njihovim učinkom, "što pokazuje da postoji dobar obrazac za njihovu obuku.

Gašić će tokom dana obići pripadnike Vojske Srbije u bazi "Stefan Nemanja", najavilo je resorno srpsko ministarstvo.

U multinacionalnoj operaciji UN na Kipru UNFICYP trenutno je angažovano 46 pripadnika Vojske Srbije, od kojih je 37 pripadnika pešadijskog voda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: