S.Koreja ojačava raketni sistem

Nuklearna snaga S. Koreje je zbog zatvorenosti te države u sferi spekulacija, a najnoviji satelitski snimci otkrivaju da je Pjongjang jači nego što se mislilo.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

12:20

Default images

Korejski institut u SAD je objavio fotografije koje tvrde da Severna Koreja ima mogućnosti da lansira rakete dugog dometa.

U izveštaju se navodi da bi Pjongjang mogao do kraja godine da lansira jače rakete od tipa Unha, koja je korišćena 2012. godine za slanje satelita u Zemljinu orbitu.

Takođe, režim Kim Džong-ila radi na razvoju motora za KN-08, mobilnu interkontinentalnu balističku raketu, a njeno unapređenje dovelo bi do značajnog ojačavanja raketnih mogućnosti Severne Koreje.

Ipak, kako je navedeno u izvešaju, nije do kraja jasno koliko je Severna Koreja blizu ciljnu, odnosno nadograđivanju trenutnih kapaciteta, poslednji zvanični dokumenti objavljeni su, pomenute, 2012. godine, kada je rečeno da se testiranja vrše u mirnodopske svrhe, ali je to izazvalo reakciju SAD, koja je postavila svoji antiraketni sistem duž zapadne obale.

Pored raketnih proba, ustanovljeno je da Pjongjang vrši i testiranja nuklearnih glava, dovoljno jakih da dosegnu do Sjedinjenih Država. Ovo su prve probe posle 2012. godine, kada su Ujedinjene nacije pooštrile svoje sankcije Severnoj Koreji, pošto je ustanovljeno da je kršila rezolucije koje su zabranjivale testiranje tehnologije za razvoj balističkih raketa.

Pjongjang je to ozbiljno shvatio, nije vršio testove raketa dugog dometa, ali nisu izostale probe projektila srednjeg i kratkog dometa, a jedna od njih dogodila se nedavno, u toku posete pape Franje Južnoj Koreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: