RUS i UKR se usaglasili oko konvoja

Šefovi kabineta predsedništava Rusije i Ukrajine saglasili su se da postoji potreba za brzim kompletiranjem isporuke ruske pomoći.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.08.2014.

10:45

Default images

Sergej Lavrov i Boris Ložkin su u telefonskom razgovoru došli do zaključka da niko ne može da sabotira kretanje ruskog konvoja ka Ukrajini. Prelazak ruskog konvoja na ukrajinsku teritoriju potvrdio je i OEBS.

OEBS potvrdio, konvoj prešao granicu

OEBS je saopštio da je u petak oko podneva po lokalnom vremenu 34 kamiona sa ruskom humanitarnom pomoći prešlo granicu Ukrajine.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju je istakla da je konvoj prešao rusko-ukrajinsku granicu na DOnjeckom kontrolnom graničnom punktu, bez pratnje predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Još jedna grupa od 34 kamiona, koji nisu bili pregledani, pratila su prvu grupu i takođe prešli granicu, ušavši u Ukrajinu.

Do 14:20 sati po lokalnom vremenu granicu prema Ukrajini ukupno su prešla 134 kamiona (od kojih 34 pregledana) i još 12 vozila u njihovoj pratnji, uključujući i jedna ambulantna kola, navodi OEBS.

MKCK je obavestio Posmatračku misiju OEBS-a kako njegovi službenici nisu u pratnji ruskog konvoja.

Porošenko: Rusija krši međunarodne zakone

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da ulazak ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu predstavlja kršenje međunarodnog zakona.

On pozvao Moskvu da vrati situaciju u međunarodne pravne okvire, te naveo u svojim komenatrima objavljenim na predsedničkom vebsajtu, da je više od 100 ruskih kamiona prešlo grnacu bez kontrole ukrajinskih carinika ili graničnih službenika i bez pratnje zvaničnika Međunarodnog Crvenog krsta.

"Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog zakona", istakao je Porošenko, prenosi Rojters.

Lisenko: Ruska invazija

Oko 100 kamiona s humanitarnom pomoći prešlo carinu, izjavio portparol ruske carine. Šef ukrajinske službe bezbednosti kaže da je to "direktna ruska invazija".

"Oni su ušli u Ukrajinu bez dozvole i bez učešća Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili ukrajinskih graničara", rekao je novinarima portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko, preneo je Rojters.

Lisenko je istakao da je za bezbednost konvoja koji je prešao na teritoriju pod kontrolom proruskih snaga "odgovorna isključivo Moskva", navodi AFP.

"Ukrajinska strana je predložila razgovore sa Rusijom, ali Rusija nije prihvatila", rekao je Lisenko, dodajući da će ukrajinsko ministarstvo spoljnjih poslova uskoro objaviti saopštenje o ruskom konvoju, prenosi Itar-Tas.

"Mi smatramo da je to direktna ruska invazija na Ukrajinu", poručio je šef ukrajinske službe bezbednosti Valentin Nalivajčenko u odvojenom saopštenju za novinare.
On je dodao da Ukrajina neće upotrebiti silu protiv ruskog konvoja i da želi da izbegne "provokacije", prenosi Rojters.

Prethodno je rusko MSP saopštilo da Rusija više nije spremna da toleriše odlaganja ulaska konvoja koji nosi pomoć za Ukrajinu, svi kamioni su krenuli i idu ka gradu Lugansku.

"Svi izgovori da se odloži slanje pomoći su iscrpljeni. Ruska strana je odlučila da deluje", istaknuto je u saopštenju ruskog MIP, preneo je Rojters.

Rusija je istovremeno upozorila da se ne preduzima ništa što bi ometalo kretanje konvoja.

Rojters je preneo izjave očevidaca da kamioni iz ruskog konvoja koji se nalaze na "ničijoj zemlji" između Rusije i Ukrajine još nisu krenuli, ali da su uključili motore.

Ruska novinska agencija Itar Tas izveštava da je konvoj prešao na teritoriju Ukrajine i da se zaustavio na graničnom prelazu Izvarino.

Prva grupa od 32 kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja prevozi hranu i druge najneophodnije stvari za ugrožene građane na jugoistoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: