Polemika u SAD o plaćanju otkupnine

Odbijanje SAD da plate otkupninu za Džejmsa Folija, u EU i nekim arapskim zemljama ocenjuju kao nameru SAD da se utiče na smanjivanje otmica.

Izvor: Beta

Petak, 22.08.2014.

09:23

Default images

"Mi ne pravimo ustupke teroristima. Mi ne plaćamo otkupnine", rekla je portparolka Stejt departmenta Meri Harf.

Medjutim, Folijevo pogubljenje intenziviralo je raspravu unutar administracije američkog predsednika Baraka Obame, ali i SAD i njenih saveznika, o tome da li da se plate otkupnine za otmice Al Kaide i drugih islamističkih organizacija uz opasnost da se na taj način finansiraju sukobi.

Otkupnine plaćene za oslobadjanje otetih Evropljana u poslednjih deset godina su premašile privatne donacije koje obično finansiraju Al Kaidu i druge slične organizacije, naveli su izvori bliski vlastima SAD i Velike Britanije, koja se takodje protivi plaćanju otkupnina ekstremistima.

Sunitski ekstremisti iz Islamske države su tražili od Folijeve porodice 132,5 miliona dolara (100 miliona evra) kao i neke ustupke od američkih vlasti, koje su navele da nisu bile u obavezi da to urade.

Islamska država je takodje tražila 132,5 miliona dolara za oslobadjanje druga dva oteta Amerikanca, izjavio je sinoć izvor blizak tog pitanju koji je želeo da ostane anoniman. Prema njegovim rečima, taj zahtev je samo upućen jednom, krajem prošle godine, i to porodicama otetih, čija imena nije želeo da obelodani.

Ekstremisti u Iraku odrubili su glavu 40-godišnjem Džejmsu Foliju i potom objavili snimak ubistva. Oni su naveli da je Foli likvidiran u znak odmazde zbog napada ratnog vazduhoplovstva SAD na položaje te esktremističke borbene organizacije u Iraku.

"Bez obzira da li je to bio njihov prvobitni motiv za likvidiranje Folija, islamisti su na taj način sebe promovisali na Tviteru objavom snimka i nedvosmisleno su postali tema broj jedan u SAD i privukli medjunarodnu pažnju", ocenio je američki analitičar Metju Levit.

"To je neka vrsta medijskog pokrivanja dogadjaja koja se ne može kupiti i s njihove tačke gledišta oni su postigli ogroman uspeh", dodao je Levit.

Neimenovani visoki zvaničnik Obamine administracije izjavio je sinoć da je takozvana Islamska država imala niz zahteva pored Folijevog oslobodanja, uključujući i promenu američke politike prema Bliskom istoku.

Portparolka Stejt departmenta Meri Harf izjavila je da su ekstremisti koji kontrolišu severni deo Iraka i Sirije prikupili nekoliko miliona dolara od otkpunina samo ove godine.

U SAD se ne preporučuje ni porodicama otetih da plaćaju otkupnine zbog finansiranja ekstremizma.

Evropske vlade navode da u svojim zemljama postoji veći unutrašnji pritisak za oslobadjanje otetih državljanja, nego što je u SAD. Katar, koja često ima medjunarodnu ulogu posrednika, u nekoliko navrata je posredovala u plaćanju otkpunina zapadnih zemalja.

U Savetu bezbednosti UN u januaru je doneta rezolucija da se ne plaćaju otkpunine ekstremistima, pošto su neke evropske zemlje optužene za to, medju kojima Francuska, Nemačka, Italija, Danska, Norveška i Švedska.

Umesto otkupnine SAD pribegavaju tajnim vojnim operacijama za oslobadjanje svojih gradjana, medjutim operacija vodjena za oslobadjanje Folija je bila nesupešna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: