"Saslušaće i Ognjanoviće i lekare"

Roditelji Tijane Ognjanović biće uskoro saslušani u policiji, kao i lekari sa Instituta za zaštitu majke i deteta koji su sa njima kupovali opremu, piše Danas.

Izvor: Danas

Petak, 22.08.2014.

22:37

Default images

Naime, ovo je za Danas potvrđeno u vrhu MUP-a.

Isti izvor navodi da postoji i osnovana sumnja da je na računu porodice Ognjanović ostalo 440.000 evra, koje su građani Srbije i drugih zemalja sakupili za lečenje njihove, nažalost preminule, ćerke Tijane u inostranstvu.

Istraga u vezi s ovim slučajem pokrenuta je jer su otkriveni novi računi na kojima je uplaćivan novac, a za koje se prošle godine nije znalo.

Kako saznaje Danas, na osnovu zahteva tužilaštva 5. novembra prošle godine proveren je račun u Komercijalnoj banci, ali se tada nije znalo za postojanje drugih računa u drugim bankama.

Saslušanja u vezi sa slučajem Ognjanović počela su u sredu i trajaće naredne tri sedmice, kada bi istraga trebalo da se završi, a predmet bude predat tužilaštvu.

Policija ispituje sve koji su imali kontakt sa Ognjanovićima od pokretanja humanitarne akcije, proveravaju se računi na kojima je uplaćen novac, kao i njegovo trošenje.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je bilo zloupotrebe sredstava i da su maloprodajna preduzeća medicinske opreme ostvarila dobit od 320.000 evra. On je na taj način indirektno optužio Ognjanoviće, koji su, navodno, insistirali da sami kupe opremu za Institut za majku i dete od novca koji je preostao na bankovnom računu namenjenom za Tijanino lečenje, piše Danas.

Za lečenje Tijane Ognjanović prikupljeno je 2,6 miliona evra. Devojčica je otputovala u bolnicu u Hjustonu, ali nažalost nije dočekala transplantaciju srca.

Nakon njene smrti, Tijanin otac je saopštio da su troškovi lečenja iznosili milion evra, a da će ostatak biti doniran Institutu za zaštitu majke i deteta.

Sredinom marta predstavnici Instituta i porodica Ognjanović potpisali su Protokol o donaciji, a obe strane su se obavezale da će detalji vezani za ugovor ostati tajni, do realizacije donacije.

Tijanini roditelji su navodno insistirali da oni lično kupe medicinsku opremu i potom je doniraju Institutu, podseća Danas. Predsednik Upravnog odbora Instituta Dušan Jovanović izjavio je nakon potpisivanja protokola da je "stručni savet Instituta za majku i dete napravio spisak opreme koja će biti nabavljena po prioritetima".

"Tijanini roditelji nisu sami kupovali opremu, već u dogovoru sa lekarima Instituta za zaštitu majke i deteta, tako da će i oni biti ispitani", rečeno je za Danas u MUP-u.

Policija proverava i dobavljače medicinske opreme koji su bili naznačeni ugovorima o donaciji Institutu za zaštitu majke i deteta i proverava račune u nekoliko banaka u Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama odakle je uplaćivana humanitarna pomoć.

Istražuju se tokovi novca koji su sa računa banaka prebacivani na račune porodice Ognjanović.

Postoji i sumnja da za Tijanino lečenje nije utrošeno milion evra.

Kako saznaje Danas, roditelji nisu pokazali bolničku specifikaciju iz Hjustona čak ni policiji, tako da je i taj deo obuhvaćen istragom. U MUP-u tvrde da imaju čvrste dokaze da je bilo pronevere novca i da će tužilaštvo imati materijala za pokretanje procesa protiv Ognjanovića.

Istragu pokrenulo i Ministarstvo zdravlja

Sem policije, istragu o ovom slučaju pokrenulo je i Ministarstvo zdravlja, angažujući zdravstvene inspektore.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je pre potpisivanja protokola preporučio predsedniku UO Instituta da sve u vezi sa donacijom bude otvoreno za javnost, a ne vezano klauzulom tajnosti.

On je takođe istakao da je Institut mogao da nabavi neophodnu opremu u veleprodaji, čime bi se preskočili posrednici i uštedelo 320.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: