Na izbore u RS s imovinskim kartama

Jedan od kandidatga na predsedničkim izborima u Republici Srpskoj, Ognjen Tadić iz SDS smatra da javnost mora da bude upoznata sa imovinskim kartama kandidata.

Izvor: Beta

Petak, 22.08.2014.

10:05

Default images

Tadić je samoinicijativno objavio svoj imovinski karton, iako političari u BiH još od 2011 godine nemaju obavezu da to urade.

Tada je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH naložila Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da više ne objavljuje izjave o imovinskom stanju političara, tako da javnost više nema uvida u imovinu koja je u posedu tamošnjih političara.

Na takvu odluku oštro je reagovao civilni sektor, posebno oni koji rade na borbi protiv korupcije i kriminala, ali je odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka ostala na snazi.

Iz ove Agencije svoju odluku su obrazložili tvrdnjom da objavljivanje imovinskih kartona političara predstavlja "ugrožavanje, ne samo njihovog, već i prava njihove porodice na privatnost".

Bosansko-hercegovački političari od tada više ne moraju popunjavati imovinske kartone uoči izbora i po isteku svojih mandata, koji su godinama bili dostupni na internet stranici CIK-a.

Poslednji podaci o imovinskom stanju političara u BiH su oni iz 2010. godine, a mnogi od njih ponovo su se kandidovali na značajne pozicije na izborima koji će biti održani u oktobru ove godine.

Javnost, nažalost, nema uvid u to da li su oni za protekle četiri godine promenili svoje imovinsko stanje.

"Za Republiku Srpsku mogu da se bore samo ljudi koji nemaju problema sa imovinskim kartonom i koje niko zbog njihove prošlosti ne može da ucenjuje", izjavio je nedavno Tadić, koji je samoinicijativno objavio svoj imovinski karton.

On je pozvao aktuelnog predsednika Dodika da odgovori zašto i on do sada nije objavio svoj imovinski karton.

"Uostalom, kao jedan o tvoraca Zakona o ispitivanju porekla imovine, koji je predložila SDS, a blokirao SNSD, imam posebnu obavezu da izvan granica utvrdjenih Izbornim zakonom BiH saopštim javnosti sve detalje vezane za moju imovinu i imovinu najbližih srodnika po bilo kojoj liniji. Očekujem da isto učine i svi ostali kandidati na ovim izborima", istakao je Tadić.

On je u detaljnom saopštenju objavio da od nepokretne imovine ima poljoprivredno imanje i jednu šumsku parcelu na Jahorini, koje je nasledio od svog dede.

Tadić je naveo da poseduje automobil marke "škoda", te automobil marke "škoda fabija", koji još otplaćuje.

Tadićeva supruga, kako je objavio, nije vlasnik nepokretne imovine niti pokretne imovine veće vrednosti, dok su mu deca maloletna i nisu vlasnici nepokretne imovine niti poseduju pokretnu imovinu veće vrednosti.

On je dalje naveo da njegova majka poseduje jednosoban stan u Banjaluci, manji poslovni prostor u Banjaluci, te da je kod Bileće nasledila poljoprivredno zemljište.

Tadić je naveo podatke i o imovini svog tasta, koji poseduje kuću u Laktašima, čiju je izgradnju počeo pre, a završio posle rata.

"Napravljena je na nepokretnostima koje je on dobio od svojih roditelja. Nepokretnosti su u vlasništvu njegovih predaka bile duže od stotinu godina. Od pokretnih stvari on poseduje automobil marke `opel kadet'", naveo je Tadić.

S druge strane, pre četiri godine Dodik je prijavio da ima imovinu vrednu oko 2,8 miliona konvertibilnih maraka (više od 1,4 miliona evra).

On je tada naveo da poseduje kuću u Beogradu vrednu 869 hiljada evra koju iznajmljuje, čime godišnje zaradi 50.000 evra.

Predsednik RS ima i kuću u Laktašima, kod Banjaluke, vrednu 150.000 evra i dva stana u Srbiji i jedan u Laktašima.

Dodik je naveo da poseduje automobil proizveden 2006. godine, čija je vrednost oko 20.000 evra, da mu je godišnja plata kao predsednika RS 24.000 evra, te da od poljoprivrede zaradi 50.000 evra godišnje.

Dodik je tada dostavio CIK-u i podatak da ima kredit oko 500.000 evra podignut kod privatne Pavlović banke.

Njegova supruga, Snježana, prijavila je imovinu vrednu 109 hiljada evra, a sin Igor, koji je u to vreme živeo s njima, suvlasništvo u kompaniji Eco fruit koja se bavi poljoprivredom.

Igor Dodik nije naveo vrednost svog udela u kompaniji, ali u imovinskom kartonu iz 2010. je pisalo da iznosi 1,32 miliona evra.

Dobro obavešteni izvori, medjutim, tvrde da se Dodikov imovinski karton sada bitno razlikuje u odnosu na onaj koji je CIK-u prijavljen pre četiri godine, odnosno da je ta imovina danas znatno veća.

Prema pisanju pojedinih banjalučkih medija, Dodik poseduje još dve kuće na imanju u Bakincima kod Laktaša, kuću na Kipru i imanje na Fruškoj gori gde je izgradio još jednu kuću.

Dodik je opovrgao informacije o kući na Kipru i Fruškoj gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: