Prosvetari žele razgovor s vladom

Sindikati prosvetara žele da se sastanu s ministrima prosvete i državne uprave i lokalne samouprave da bi razgovarali o uslovima rada.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

14:56

Default images

Iz četiri reprezentativna sindikata u prosveti uputili su molbu ministrima Srđanu Verbiću i Kori Udovički za hitan prijem kako bi započeli pregovore o smanjenju plata u javnom sektoru i produženju kolektivnog ugovora.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da se od predstavnika vlasti traži da se uvedu platni razredi, pa tek kada se izjednače primanja prema stručnoj spremi da se razgovara o eventualnom smanjenju plate.

"Osim toga, želimo da pregovaramo i o produženju kolektivnog ugovora koji ističe početkom naredne godine", rekao je Brajković.

Ukoliko pregovori ne budu dali željene rezultate, nastavlja on, prosvetari će stupiti u štrajk polovinom septembra.

Zahtev za prijem kod nadležnih ministarstava upućen je nakon zajedničkog sastnka četiri reprezentativna sindikata: Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Sindikata obrazovanja Srbije (SOS), Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost".

Jedino je Unija - USPRS odlučila da 1. septembra organizuje štrajk upozorenja, kao i protest na Trgu Nikole Pašića.

"Smatramo da 1. septembar nije pogodan dan za organizovanje štrajka, jer ne bi bio masovan. Učitelji tog dana primaju prvake, formiraju se odeljenja", objašnjava Brajković, zbog čega preostala tri sindikata nisu podržala kolege.

Zajednički stav je, kako kaže, ukoliko pregovori ne daju željene rezultate da se polovinom septembra organizuje štrajk prosvetara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: