"Podaci o dugovanjima javni, ali.."

Podaci o dugovanjima za pružene komunalne usluge ili o neplaćenim porezima i doprinosima su informacije od javnog značaja, ali mogu zadirati u privatnost.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.08.2014.

10:34

Default images

Poverenik Rodoljub Šabić, međutim navodi da kada se ti podaci tiču fizičkih lica, mogu zadirati u privatnost građana.

On je dodao da prava javnosti podležu zakonom utvrđenim ograničenjima.

"Podaci o dugovanjima za pružene komunalne usluge ili podaci o neplaćenim porezima i doprinosima jesu informacije od javnog značaja, ali onda kada se tiču privatnosti i drugih prava ličnosti njihovo objavljivanje podležu ograničenjima utvrdjenim članom 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja'', ukazao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a objavljeno je u saopštenju.

Navodeći da je pojačano interesovanje javnosti i medija za podatke o dugovanjima po osnovu javno komunalnih usluga ili javno pravnih obaveza legitimno i logično, on je istakao da je zato, prilikom stavljanja na uvid javnosti takvih informacija, organ vlasti, preduzeće dužno da isključi lične podatke, one kojima se gradjanin, fizičko lice može identifikovati.

''Ove obaveze nema samo ako postoji izričit pristanak lica o čijim podacima se radi ili onda kada je to lice svojim ponašanjem dalo povoda da se te informacije objave - kada tvrdi da je uredno izmirio zakonske obaveze, da ništa ne duguje...'', rekao je Šabić.

On je istakao i da se pomenuta ograničenja shodno samom članu Zakona ne moraju primenjivati uvek, bez izuzetka.

''Neće se primenjivati kada se radi o ličnosti od interesa za javnost, naročito ako je reč o nosiocu državnih ili političkih funkcija, a informacija je važna s obzirom na funkciju koju to lice vrši'', istakao je Šabić objašnjavajući da je postojanje relevantnih okolnosti za (ne)primenjivanje ograničenja organ vlasti ili preduzeće koje daje informacije dužno da ceni u svakom konkretnom slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: