Tadić:Mi smo jedina prava opozicija

Nova demokratska stranka i zvanično je registrovana kao politička organizacija, a do sredine oktobra održaće neposredne stranačke izbore.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

16:49

Default images

To će biti prvi put da u Srbiji članstvo direktno bira rukovodstvo jedne stranke, izjavio je danas Tanjugu lider te stranke Boris Tadić.

"NDS počinje da stvarno postoji. Ona je formirana da bi rešavala probleme sa kojima se Srbija suočava i da bi sabrala iskustva mnogih ljudi koji jesu ili nisu radili u političkim strankama. Želimo nove ljude i da oblikujemo politiku u novim okolnostima", izjavio je Tadić.

On je istakao da će NDS pažljivo birati ljude sa političkim iskustvom i nove ljude, jer je u prošlosti platio političku cenu zbog nedovoljno strogih kadrovskih odluka.

"Vidimo da vladajuća koalicija, pre svega SNS, u svoje redove dovodi one članove nekada moje stranke koji, po mom mišljenju, nisu imali kvalitet da bi dobro radili posao.To je loše za Srbiju. Njima se daju velike nadležnosti, a ja te kadrove nikada ne bih postavio na značajna mesta i čak sam ih izbacivao iz vlasti zato što su nepravilno radili posao", rekao je Tadić.

Kaže da je platio političku cenu, jer nije imao vremena da izbaci sve koji su loše radili i dodaje da od takvih transfera nikada neće biti velike koristi.

"Zato ćemo pažljivo birati ljude sa političkim iskustvom, kao i nove ljude", objasnio je Tadić. Tadić je izjavio danas da će za odluku o mogućem prekidu razgovora o rekonstrukciji pokrajinske vlade biti odgovorna DS, kojoj zamera da je "nesolidan partner, jer vodi dvostruku politiku i nije sigurna kako treba da izgleda vlast u Vojvodini".

"Od njihove konsolidacije i odgovornog političkog ponašanja zavisi budućnost daljih pregovora. Odluke i reakcije NDS su samo odgovori na njihovo ponašanje", izjavio je Tadić Tanjugu.

On objašnjava da ta stranka ne želi da po svaku cenu ulazi u vlast u Vojvodini sa "nepouzdanim partnerima" i da će sačekati da vidi kakva je zapravo stvarna politička pozicija svih zainteresovanih aktera.

"U ovom trenutku nakon tehničkih razgovora mi smo došli do političkog problema, a politički problem je to što Demokratska stranka nema unutar sebe saglasnost kako treba da izgleda vlast u Vojvodini", izjavio je Tadić.

NDS, kako je objasnio, je jedina prava opoziciona stranka u Srbiji, budući da ne učestvuje u vlasti ni na jednom nivou, tako da će radije sačekati, jer je to bolje nego da srlja u vladu sa ljudima koji su nepouzdani i sa političkim programima koji su neodrživi i koji mogu da se promene tokom noći.

"Nećemo ući u vojvođansku vladu dok god unutar te koalicije koju čine SVM i DS ne postoji saglasan stav o tome kako treba da izgleda ta vlada, jer kao što vidimo SVM je počeo pregovore sa SNS o koncentracionoj vladi", rekao je Tadić.

"Ovog trenutka nam obe opcije deluju vrlo neuverljivo, ne znam šta je na kraju ishod ideje o koncentracionoj vladi. Neka se definišu svi politički partneri u Vojvodini, a mi ćemo se onda odrediti prema tim zahtevima, principima za saradnju i prema mogućnosti da se reše problemi građana", kazao je Tadić.

NDS, kako je istakao, polazi od ideje državotvornosti i stabilnosti, a problem je to što se ne može napraviti kompromis sa nestabilnim političkim činiocima.

Ključ ulaska u vlast u Vojvodini, kako je objasnio, mora biti promena politike, jer ne vidi uverljivo objašnjenje o razlozima velikog pada investicija u Vojvodini, a investicije su ključne za rešavanje problema pada životnog standarda građana.

Prema Tadićevim rečima, razlog što NDS nije ni u jednoj vladi jeste upravo to što je uverena da ni pokrajinska ni republička vlada nisu dobro koncipirane i da ne rade dobro svoj posao.

"Zašto nismo ušli u Vladu Vojvodine, uprkos velikim ponudama koje je DS dala za ulazak NDS? Zato što nas ne privlače mandati ili vladajuća mesta, već šansa da promenimo stvari, da podignemo nivo investicija. Na ovaj način, kada DS ima duplu ili troduplu politiku u zavisnosti od toga da li u javnost izlazi predsednik ili potpredsednici stranke, vidimo da nemamo sabranog i saglasnog partnera oko načina na koji će se voditi politika", zaključio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: