"Srbija nije ugrožena, poštuje EU"

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija poštuje EU, da ozbiljno shvata poruku iz Brisela, ali da nije ugrožena zbog trgovinskih odnosa s Rusijom.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

12:05

Default images

Više puta je istakao da će se Srbija ponašati prema svim preporukama, da neće podsticati izvoz u Rusiju, ali i da joj neće uvoditi sankcije.

Premijer je precizirao i da Vladi nije upućen demarš, već niža forma, ed memoar, u kome se iznosi stav da bi subvencjie, državni krediti ili garancije za izvoz u Rusiju bili posmatrani kao "nefer i neprijateljsko ponašanje".

"Pre dva dana u Obrenovcu mi je uručen ed memoar od zamenika šefa Kancelarije EU u Beogradu Oskara Benedikta, u kojem se Vlada Srbije obaveštava da bi trebalo da se uzdržimo od bilo kakvih mera podržavanja izvoza u Rusiju. Stav je da ne bi trebalo da suštinski ili značajno proširimo srpski udeo u izvozu na rusko tržište, zamenjujući izvoz zemalja EU", rekao je Vučić.

Evropskoj komisiji su pozdravili izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića u vezi s izvozom hrane u Rusiju. Vučić je rekao da Srbija to shvata na veoma odgovoran način i da će odgovorno postupiti.

"Građani Srbije mogu da budu mirni i spokojni i treba da znaju da Srbija ničim, ni na koji način, iako se nalazi u teškoj političkoj situaciji, nelakoj ekonomskoj situaciji, nije bilo čime ugrožena. Mi da zaustavljamo proizvodnju i izvoz nećemo, ali nećemo ni da uvodimo nove subvencije", rekao je Vučić.

On je rekao da nema potrebe da Srbija daje dodatne subvencije za izvoz naše robe u Rusiju.

"Poštovaćemo želju EU, to je naš strateški cilj, dakle članstvo u EU je nešto što smo govorili i u izbornoj kampanji, za to su se opredelili građani Srbije, to je njihova volja i politika vlade. Nećemo uvoditi sankcije Rusiji, jer je i to politika vlade i moja lična politika koju sam predstavljao u izbornoj kampanji. Naš strateški put je put u EU i mi zbog Srbije i naših građana moramo da sačuvamo i dobre i prijateljske odnose s Rusijom", rekao je Vučić.

On je tokom konferencije za novinare u Vladi Srbije više puta ponovio da će Beograd postupati u skladu s preporukama EU koje je dobio, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Srbija nema veze sa sukobom u Ukrajini, mi želimo mir i da se tamo uspostavi mir i samo da najavim da ćemo preduzeti mere protiv onih par desetina dobrovljaca koji su otišli u Ukrajinu da se bore za jednu ili drugu stranu. Poštuljemo suverenitet Ukrajine i Srbija se principijelno ponaša kako po pitanju Ukrajine, tako po pitanju i Bosne i Hercegovine i svake zemlje odnosno međunarodno priznate i suverene teritorije", rekao je premijer Vučić.

Više puta je ponovio da je Srbija spremna da se uskladi s politikom EU, kao i da želi da ima dobre odnose s Rusijom.

"Moram reći da u toj poruci EU nisam razumeo jednu reč, a to je solidarnost sa zemljama članicama EU. U čemu solidarnost? Pa nas niko nije ni pitao kada su uvodili sankcije Rusiji niti nas je iko išta pitao o kontrasankcijama Rusije. Da li je moguće da mi koji nismo ni krivi ni dužni i koje niko ništa nije pitao, pa zar je moguće da mi budemo krivi i jednima i drugima?", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se Srbija bavi sobom, svojim razvojem i svojim interesima, kao i da mnogi ne žele da vide Srbiju kao uspešnu i modernu zemlju.

"Očekujem da 2016. Srbija bude zemlja sa najvećim rastom u Evropi. Nećemo prestati da se bavimo sobom, a naš najveći problem, zbog kog groteskno zvuče primedbe Srbiji sa bilo čije strane, jeste to što mi ni za sebe ne možemo da proizvedemo dovoljno. Mi i za sebe uvozimo, nemamo proizvodnju", rekao je Vučić.

"Povećajte proizvodnju, dosta je javašluka"

Vučić je apelovao na poljoprivrednike i privrednike da razvijaju proizvodnju "i za nas i za Rusiju".

"Razvijajte da prodamo našem građaninu, da imamo svoje meso, ali nemojte da se igrate, da mislite da možete da prepakujete, reeksportujete, da varate i Srbiju i EU i Rusiju", rekao je Vučić.

Srpski premijer je podvukao da "Srbija neće brinuti tuđe brige", ali je upitao zašto se kritikuje Srbija, kada neki prodaju tenkove Ukrajini, a drugi brodove Rusiji, uprkos ukrajinskoj krizi.

Na pitanje da li će država nekako pokušati da spreči situaciju da sada poljoprivrednici sve što imaju izvezu u Rusiju, a u Srbiji bude nestašica i rast cena, rekao je:
"Srbija neće ostati gladna. Naravno da ima siromašnih, ima ih u Americi, ali neće ostati bez hrane, nikakve bojazni nema. Naš problem je stočarska proizvodnja i na tome moramo da radimo."

Vučić je rekao da su privrednici imali iste šanse pre godinu-dve, ali da se nisu bavili ozbiljno proizvodnjom, već da je većina onih koji pretenduju da budu veliki gledala kako da uzme od države kredit koji nikada neće da vrati.

"Molim privrednike da povedu računa, jer mi svoju proizvodnju imamo da plasiramo u našoj zemlji, a za to do sada nismo imali ni snage ni mogućnosti", rekao je premijer.

Proizvodnju ćemo povećavati u skladu s merama koje će vlada doneti i u skladu sa zakonima, dodao je, a privrednike upozorio:

"Dosta je javašluka gde se razmišljalo kako će da se preživi još jedan dan. Pred privrednicima je šansa da proizvode za svoju zemlju, ali i druge. Privrednici moraju da vode računa da nećemo dozvoliti mahinacije, špekulacije, prepakivanja ne samo zbog EU i ruskih partnera, već zbog Srbije", rekao je Vučić dodajući da Srbija žali zbog tuđih muka, ali da mora da gleda interese svojih građana.

"Psi rata će biti uhapšeni i zatvoreni"

Foto: Tanjug
Premijer Srbije još jednom je pozvao srpske državljane koji ratuju na teritoriji Ukrajine da se vrate i poručio da će, ukoliko se ogluše o te zahteve, biti preduzimane mere prema njima.

"Biće zatvorske kazne za njih, biće privođeni pravdi. Uhapšeni, pa zatvoreni u skladu sa zakonom. Svakoga znamo na svakoj strani, možda za dva ili tri lica ne znamo... zemlja ima svoje službe i možda ne znamo deset imena lica u Siriji, i to radimo zajedno sa najmoćnijim svetskim službama", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

On je rekao i da je država ta koja vodi zemlju u rat ili je ne vodi, da je tako uvek bilo i da će tako biti uvek.

"Srbija nije u rati ni sa kim, Srbija neće da vodi ratove već hoće da u miru da gradi bolju i drugačiju državu", poručio je Vučić.

Ponovio je da će biti donete izmene krivičnog zakona i još jednom pozvao one koji ratuju da se vrate.

"Još jednom pozivam one koji su otišli na teritoriju Ukrajine, bez obzira na kojoj su strani, a to je mali broj ljudi, da se odmah vrati u svoju zemlju jer to je dobro za njih i njihove porodice da sačuvaju svoje živote, drugo, to nisu ratovi u kojima Srbija na bilo koji način treba da učestvuje", istakao je Vučić.

Istakao je da je posao države da štiti živote svojih državljana i podvukao da "kao što nije naš rat u Sriji, tako nije ni u Ukrajini".

"Tri hiljade evra za sanaciju štete sasvim dovoljno"

Tri hiljade evra pomoći države za sanaciju oštećenih kuća u poplavljenim područjima je mnogo u ovom trenutku, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Tri hiljade evra kao pomoć od države u ovom trenutku je zaista mnogo. Mi tu uzimamo od poreskih obveznika ove zemlje. I svuda ćemo da damo, ali nemojte da od nas svi tražite da svuda bacamo pare, da svuda damo pare, uložimo novac, a onda se pitate gde su nam te pare, što smo se zadužili", rekao je Vučić.

Srbija se zadužila, kako je rekao, zbog povećanja plata i penzija u proteklih pet godina.

"Samo povećanje plata i penzija koštalo nas je osam milijardi u poslednjih pet godina", rekao je Vučić, navodeći da su je time prethodna vlast kupovala glasove.

Podsetio je da je pre dva dana posetio naselje Rvati u Obrenovcu u kome je išao od vrata do vrata, te da je i tamo sretao ljude koji u iznosu državne pomoći vide nešto loše. Kaže da mu se obratila žena na čijoj je kući procenjena šteta od 350.000 dinara

"Tri hiljade evra je državna pomoć i to je koliko država može da pomogne. Ja stvarno mislim da je tri hiljade evra velika pomoć za tu kuću", rekao je Vučić, ističući da je tada sretao mnogo ljudi koji su se žalili da dugo čekaju tu pomoć.

"Kad se uradi rešneje vi 10. dan, najkasnije ili 11., ukoliko je bio vikend dobijate novac od države, ne možete da čekate 20 dana od dobijanja rešenja. Do sada je nešto više od 600 rešneja isplaćeno, sad će to ići mnogo brže i više, jer se posebno u Obrenovcu pre 10, 12 dana promenila situacija kada je Beograd poslao pravnike da im pomažu u izdavanju rešenja", objasnio je Vučić.

"Vlada platila struju, problem rešen"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vlada Srbije ne duguje novac za struju, ali da je, iz tehničkih razloga, prošlog meseca postojao problem, koji je u medjuvremenu rešen.

Vučić je na pitanje da li Vlada Srbije duguje za struju, kako su to ranije preneli pojedini mediji, rekao da Vlada ne bi smela da duguje za struju.

"Dugovala je, čuo sam zbog nekih tehničkih razloga pre mesec dana. Mislim da su to u medjuvremenu rešili. Sramota bi bilo da duguje bilo šta, jer kako će da tera bilo koga drugog da plaća struju, ako sama ne plaća", rekao je Vučić.

On je dodao da zna da je postojao tehnički problem u vezi sa strujom pre mesec dana, kada su o tome pisali neki mediji.

"Pretpostavljam da su to rešili", ponovio je Vučić i zatražio da se proveri da li je struja plaćena.

"A onda resorni ministar nek pakuje kofere, ako je slučajno istina", rekao je premijer.

Vučić je, nakon provere da li je plaćena struja, odgovorio da jeste i da ga je sramota da je morao da odgovora na takvo pitanje.

Premijer je konferenciju završio sa rečima: "Nema nikakvog razloga za sekiraciju, budite vedri i raspoloženi".

"Da podignemo ono što je zgaženo i uništeno"

Foto: Tanjug
Vučić je najavio da će odredjeni gradovi pravnim putem biti proglašeni za slobodnu trgovinu, jer Srbija želi da privuče investitore.

"Već imamo 11 gradova sa slobodnim zonama, koji imaju svoju infrastrukturu da to dodatno iskoristimo. Želimo da dovedemo još više proizvodjača, i ja sam razgovarao sa najvećim evropskim privtnim proizvodjačima mesa iz Nemačke", rekao je Vučić na konferenciji za novinare na kojoj je potvrdio da će Srbija poštovati volju EU, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji, a privrednike pozvao da više proizvode.

Podsećajući da je otvoren javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća, Vučić je pozvao zainteresovane da ih kupe, poručujući da oni nemaju imovinsko-pravne probleme.

"Ajde ljudi da pokušamo da vidimo šta je to što treba da uradimo da konačno imamo tu 'Budimku' završenu, tamo nema imovinsko-pravnih problema. U uništenoj 'Srbijanki' imao i dalje imovinsko-pravne probleme, zgaženo je i preduzeće 'Džervin' knjaževački, zgažen je i 'Delišes' hanski. Sve nam je uništeno, hajde da sednemo da vidimo kako da napravimo program i da to uradimo", rekao je premijer.

Navodeći kao nas najveći problem rad i prozivodnju, a ne tržište i plasman, privrednicima je poručio:

"I nemoj samo da čekaš prvi kredit da vratiš kredit, nego da napravimo profitabilnu proizvodnjiu i da ljudi hoće da rade. Da plate u privatnom sektoru, u toj 'Budimki' sutradan budu veće nego u opštini Požega".

"U poruci EU nema ničeg konkretnog o Er Srbiji"

Premijer je izjavio da u ed memoaru, odnosno u poruci EU ne postoji ništa što se direktno odnosi na Er Srbiju koja je od ove godine, podsetio je, profitabilna i na kojoj će Srbija zaradjivati novac za razliku od gubitaka koji su praviljeni proteklih godina.

''U ovom zahtevu nema ništa direktno'', rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li u zahtevu Evropske unije ima bilo šta u vezi sa Er Srbijom.

On je istakao da sa ponosom može da kaže da je od jula prošle do jula ove godine zabeleženo povećanje broja putnika za 82 posto što je evropski rekord.

Navodeći da imamo problema sa prtljagom, aerodromom i da sve radimo po staroj tehnologiji, on je ocenio da nam to otvara ''slatke muke''.

''Uskoro ćemo videti kako i na koji način, koncesijama ili kako da idemo na proširenje aerodroma, da gradimo drugu pistu i verujemo da će od kraja 2016 - 2017. godine Beograd biti najveći regionalni hab'', rekao je Vučić.

Već u septembru, dodao je, očekuje direktora Etihada Džejmsa Hogana koji će predstavi rezultate, a u decembru i januaru biće završen izveštaj.

''Od ove godine Er Srbija je profitabilna i na njoj će Srbija zaradjivati novac za razliku od gubitaka koji su pravljeni svih ovih godina'', rekao je Vučić.

Zahvalivši Evropskoj komisiji jer je pomogla da napravimo još bolji sporazum sa Etihadom dodao je da očekuje da budu na takav način korektni kao što su bili i do sada, mada, primetio je, ne raduju se svi uspehu Er Srbije.

''Video sam i negde u okruženju najprljavije moguće tekstove o sebi i svojoj porodici. Valjda zato što nečije aviokompanije postaju ono što je nekad bio Jat, a Jat je postao Er Srbija'', zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

301 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: