Moskva osudila ubistvo novinara

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je varvarsko ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija, koga su pogubili pripadnici ekstremističke Islamske države.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

22:55

Default images

"Varvarsko ubistvo američkog novinara, nestalog u borbenoj oblasti Sirije pre dve godine, koje su izvršili teroristi IS je gnusno. Nema i ne može biti opravdanja za takve nehumane akcije. Upućujemo saučešće porodici novinara i kolegama", rekao je komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu zakona u Ministarstvu spoljnih poslova, Konstantin Dolgov.

Dolgov je pomenuo i veliki porast broja incidenata teškog namernog bezakonja i kršenja neotuđivog prava na život, usmerenih protiv predstavnika medija koji vrše svoje profesionalne dužnosti u različitim oblastima zahvaćenim sukobima, preneo je Itar-Tass.

Dolgov je rekao da međunarodna zajednica i humanitarne organizacije, uključujući i UN, OEBS i Savet Evrope, kao i nevladine strukture, treba da preduzmu odlučne korake da zaštite prava novinara.

Džihadisti Islamske države objavili su video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu Foliju (40), koji je nestao u Siriji pre skoro dve godine.

Foli je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza predsednika Baraka Obame.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: