Holandija šalje šlemove Kurdima

Holandija će poslati 1.000 zaštitnih prsluka i isto toliko šlemova iračkim Kurdima kako bi im pomogla u borbi protiv džihadista Islamske države.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

19:59

Default images

"Odlučeno je da u kratkom roku pošaljemo 1.000 borbenih šlemova i 1.000 pancira kurdskim regionalnim vlastima", naveli su ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timermans i ministar odbrane Dženin Henis-Plašert u pismu upućenom parlamentu.

Holandski ministri su rekli da će zaštitni prsluci i šlemovi biti isporučeni tek kad stignu garancije vlade u Bagdadu da je otvoren put ka Arbilu, prestonici kurdskog regiona.

Američki predsednik Barak Obama je naredio vazdušne udare na snage IS radi odbrane Arbila i zaštite civila, i zahvaljujući toj vojnoj akciji kurdske i iračke snage su uspele da potisnu ekstremiste i ponovo zauzmu strateški važnu branu, podseća AFP.

Na sastanku prošle nedelje ministri spoljnih poslova EU dogovrili su se da podrže naoružavanje iračkih Kurda kako bi im pomogli u borbi protiv islamista koji su od juna osvojili velike delove Iraka.

Nemačka je takođe odlučila da, osim humanitarne pomoći, severnom Iraku sledeće nedelje pošalje prvu isporuku vojnih neubojitih sredstava kao što su vozila, zaštitni prsluci, šlemovi, detektora eksploziva i oprema za noćno osmatranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: