"Kijevu dati vojnu pomoć kao Iraku"

Pavel Klimkin rekao da Kijev zaslužuje vojnu pomoć zapadnih zemalja u borbi s milicijama samoproklamovanih narodnih republika Donjeck i Lugansk.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

10:11

Default images

"Verujem da je sasvim logično da se proširi tehnička i vojna pomoć Ukrajini u njenoj borbi protiv terorizma, kao što je to učinjeno u Iraku", rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine, prenela je agencija Itar Tas.

Klimkin je dodao da je Ukrajini potrebna podrška u političkoj, ekonomskoj i javnoj sferi.

"Potreban nam je ekvivalent Maršalovom planu. Posle Drugog svetskog rata, SAD su odigrale ključnu ulogu u primeni Maršalovog plana. Ovih dana Nemačka bi mogla da preuzme vođenje takve istorijske misije", zaključio je Klimkin.

Klimkin je izneo takav stav uoči posete nemačke kancelarke Angele Merkel Kijevu, 23. avgusta, navela je ruska agencija.

Zaplenjena dva ruska oklopna vozila

Ukrajinska vojska saopštila je da su njeni pripadnici u blizini Luganska zaplenili dva ruska oklopna vozila, za koje pretpostavlja da pripadaju elitnoj proruskoj paravojnoj formaciji.

Ukrajinska vojska je saopštila da je u vozilima pronašla dokumenta na osnovu kojih pretpostavlja da pripadaju diviziji Pskov.

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko je rekao da su osobe koje su upravljale vozilima pobegle s mesta događaja, preneo je Frans pres.

Lisenko je ranije rekao da su proruske snage oborile u sredu bombarder ukrajinske vojske "suhoj Su-25" u oblasti Luganska, na istoku Ukrajine.

Lisenko je naveo da za sada nije poznato da li je pilot bio u stanju da se katapultira ili je poginuo u padu aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: