Produžen pritvor Ognjenoviću

Apelacioni sud produžio pritvor bivšem generalnom direktoru Galenike Nenadu Ognjenoviću (60) i nekadašnjem predsedniku UO te kompanije Dejanu Backoviću (39).

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

17:03

Default images

Podsetimo, njih dvojica se nalaze u pritvoru od 25. maja.

Portparol suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da im je pritvor produžen zbog opasnosti da bi mogli da utiču na svedoke koji treba da budu saslušani u istrazi koja je u toku.

Po ovom rešenju suda, pritvor može da im traje do 23. septembra, precizirala je Piljićeva.

Apelacioni sud smatra da su Ognjenović i Backović "osnovano sumnjivi da su izvršili produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu".

Zbog toga, prema oceni suda, i dalje postoje zakonski razlozi da im se produži pritvor, jer postoje posebne okolosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, posebno jer je predmet u fazi istrage.

Osumnjičeni su bili odgovarna lica na visokim privrednim i političkim funkcijama, podseća sud u svom rešenju - Ognjenović generalni direktor "Galenike" , a od februara 2010. član nadzornog odbora "Velefarma", a od 10. novembra član Upravog odbora te holding komapnije.

Backović bio predsednik Upravnog odbora Galenika od novembra 2008. do decembra 2012. i direkrtor Socijalističke partije Srbije.

Krajem jula u ovoj istrazi su pred tužialštvom za organizovani kriminal svedočili i predsednik SPS-a i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kao i visoki funkcioner te strane stranke Branko Ružić.

Tom, trećom po redu, istragom za mahinacije u Galenici je u maju pored Ognjenovića i Backovića obuhvaćeno još sedam lica.

Oni se sumnjiče da su od 2008. do kraja 2012. godine, oštetili "Galeniku" za više od 75 miliona evra i za taj iznos pribavili protivpravnu imovinsku korist za "Velefarm", "Velefarm holding a.d." i druga povezana pravna lica.

U pravom krivičnom postupku protiv Ognjanovića i još devet optuženih uskoro bi trebalo da krene suđenje a drugi je u fazi okončanja istrage.

U krivičnim postupcima koji se odnose na Galeniku i odgovorna lica iz te kompanije obuhvaćene su sporne aktivnosti koje su prema sumnjama tužialštva uzrokovale štetu za Galeniku od preko 100 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: