Megatrend:Doktorske su po propisima

Univerzitet Megatrend saopštava da se doktorske studije na tom univerzitetu realizuju u skladu s propisanim zakonskim uslovima i standardima.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

15:29

Default images

Univerzitet Megatrend, reagujući na ocenu Komisije za akreditaciju koja je utvrdila da doktorske studije na tom univerzitetu nisu na zadovoljavajućem nivou, tvrdi da je na vreme otklonio nedostatke koje im je ukazala pomenuta Komisija.

Megatrend tvrdi da je nedostatke otklonio još u julu, kada su im stigli izveštaji Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPAK) i da su krajem jula Komisiji dostavili odgovarajuću dokumentaciju koja pokazuje da su postupili po njenim nalozima.

"Naglašavamo da se doktorske studije realizuju u skladu sa propisanim zakonskim uslovima i standardima i da postoji adekvatna i kontinuirana kontrola kvaliteta doktorskih studija", piše u saopštenju univerziteta Megatrend.

Ističe se i da ocene, koje su pre nekoliko dana iznete, o tome da je nezadovoljavajući nivo doktorskih studija na Megatrendu nanose štetu tom univerzitetu i da ne predstavljaju "vid pomoći visokoškolskoj ustanovi kako bi unapredila svoj rad“. "Najšira javnost treba da zna da se ove informacije plasiraju u vreme korišćenja kolektivnog godišnjeg odmora zaposlenih na Univerzitetu, o čemu je KAPK blagovremeno obavešten u našem zvaničnom odgovoru od 25. jula 2014. godine. Javnost takođe treba da zna da je KAPAK bila u poseti Megatrend univerzitetu 21. februara 2014. godine, radi spoljašnje provere kvaliteta, a da je Izveštaj dostavila tek 10. jula 2014. godine, obuhvativši i analizu određenih pitanja izvan perioda provere", saopštavaju sa Megatrenda.

Dodaje se i da su zabrinuti zbog, kako sumnjaju, negativnih stavova i kampanje protiv univerziteta Megatrend koji se, kako ocenjuju, namerno već neko vreme posebno apostrofira kao visokoškolska ustanova koja ima određene manjkavosti u radu.

Time se, kako navode, mogu prouzrokovati negativne posledice na ugled i razvoj te obrazovne ustanove. S univerziteta Megatrend ponavljaju da, kao i sve visokoškolske ustanove, poseduju akreditacije i dozvole za rad izdate od nadležnog ministarstva.

Pre dva dana potpredsednica Komisije za akreditaciju Vera Vujić izjavila je da je u u redovnoj spoljnoj proveri kvaliteta Megatrenda, analizom izveštaja o samovrednovanju, uočeno da većini odbranjenih doktorata nije prethodilo objavljivanje rada u nekom referentnom časopisu.

Oni bi trebalo da navedu u kojim su časopisima bile objavljene sve odbranjene doktorske teze. To je važno kako bi se sprečili plagijati, objasnila je Vujčićeva i dodala da na tom univerzitetu nije dosledno urađena ni kategorizacija naučnih radova u skladu s kriterijumima Ministarstva prosvete i nauke.

Osim Megatrendu, mere i preporuke su izrečene i Fakultetu za primenjenu ekologiju (FUTURA), ali i Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: