Vučić o evropskom "Rusija je naša"

Demarš EU Srbiji stigao je danas u Vladu Srbije, potvrđeno Beti i Tanjugu u Vladi Srbije. U Briselu nema potvrde da je Beogradu upućen zvanični demarš.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.08.2014.

16:31

Default images

Za sada nema detalja na šta se demarš koji je Vlada Srbije kako se navodi dobila niti na šta se tačno on odnosi.

U sedištu EU u Briselu Tanjugu nisu mogli da potvrde da je Srbiji upućen demarš. Ni novinaru Bete niko u Briselu nije mogao to da potvrdi. Premijer Aleksandar Vučić održaće sutra konferenciju za novinare povodom demarša EU, saopštava kabinet premijera.

Vučić će konferenciju za novinare održati u podne u Pres sali Vlade Srbije, u Nemanjinoj 11.

U Delegaciji EU u Srbiji odbili su da komentarišu ovakvu najavu konferencije za novinare, naovdi Tanjug. Javnosti nije zvanično poznato zbog čega je EU uputila demarš niti kada. Demarš u diplomatskoj praksi predstavlja oštru reakciju na preduzimanje izvesnih mera u spornom pitanju.

Očekuje se da će premijer Vučić sutra govoriti o očekivanju EU da zemlje kandidati, među kojima je i Srbija, neće iskoristiti ruske uzvratne sankcije EU kako bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu.

Osim kandidata za ulazak u EU, među kojima je i Srbija, ali i "naročito Turska", tu su i Brazil, Argentina, Urugvaj i Švajcarska.

Kako je objavila agencija Beta, pozivajući se na izvore iz Evropske komisije u Briselu, taj stav su prošlog petka jasno stavili do znanja šefovi diplomatija EU, iako se gledano s čisto pravnog međunarodnog stanovišta, od kandidata za članstvo ne može tražiti da zaustave svoje kompanije, izvoznike hrane, koje bi želele da udovolje većoj tražnji ruskih partnera.

"Zvaničnici u Komisiji su hteli da naglase da je to 'više pitanje morala i solidarnosti' s EU, uz opasku da su ministri EU poručili da je cilj evropskih sankcija Rusiji da se 'hitno izdejstvuje političko, održivo rešenje' za ukrajinsku krizu", objavila je Beta.

Opširnije na stranicama BIZ-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: