Hamas napao izraelske gasne stanice

Hamas tvrdi da je ispalio dve rakete na izraelske gasne instalacije u pojasu Gaze, što je prvi napad te vrste u sukobu Izraela i Palestine.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

17:25

Default images

Gasne instalacije se nalaze na tridesetak kilometara od obale Sredozemnog mora u pojasu gaze, a izraelska vojska nije mogla da potvrdi te informacije.

Vojno kirlo Hamasa je objavilo da su ispaljene dve rakete na Nou, izvorište gasa, čiji su vlasnici kompanije Delek i Nobl enerdži. Portparol Nobla izjavio je nakon toga da gas i posao teku kao što je uobičajeno.

Izraelski mediji navode da Noa zaista leži na dometu raketa Hamasa, ali da su one nepricizne i da su male šanse da se pogodi mala platforma na moru.

S druge strane, imajući u vidu da su gasne rezerve privukle značajne strane investicije, Izraelu je veoma stalo da osigura njihovu bezbednost i veruje se da o tome vodi računa mornarica, ali detalji nisu obelodanjeni.

Ranije je u sukobu, koji je počeo 8.jula, šrapnel raketa Hamasa pala je pored izraelskog međunarodnog aerodroma kraj Tel Aviva i evropske i američke aviokompanije su privremeno obustavile letove za Izrael, što je bio udarac za izraelsku ekonomiju i reputaciju.

Privremeni prekid vatre između Izraela i Hamasa propao je u utorak i sukob je nastavljen raketiranjem iz Gaze i izraelskim vazdušnim udarima, a dogovora o dugotrajnom zatišju nema na vidiku.

Za manje od 24 sata poginulo je 18 ljudi sa palestinske strane, uglavnom civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: