Gaza: Poginula dva dečaka

U izraelskom vazdušnom udaru na jednu kuću u centralnom delu pojasa Gaze poginula su danas po podne dva palestinska dečaka od 11 i 16 godina,rekli su lekari.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

16:25

Default images

Portparol hitnih službi Ašraf al Kidra rekao je da se napad dogodio u blizini Dir el-Balaha u centru palestinske enklave, preneo je AFP.

Time je broj palestinskih žrtava od propasti primirja u utorak po podne dostigao najmanje 20, preneli su izraelski mediji, pozivajući se na palestinske izvore, dok je više od 100 ljudi ranjeno.

Izraelski bezbednosni kabinet sastao se u međuvremenu da razmotri odgovor na žestoku raketnu vatru iz pojasa Gaze.

Od prekida primirja ispaljeno je više od 140 projektila preko granice. Izrael je izveo oko 100 vazdušnih udara u znak osvete za raketnu vatru.

Za sada je nejasno da li će izraelska vojska narediti širenje operacije ili odgovarati osvetničkim napadima na raketnu vatru kako se sukob ne bi oteo kontroli.

Izraelski mediji prenose izveštaje egipatskog dnevnika "Joum al Saba" da je izraelska delegacija, predvođena Ejalom Daninom, političkim savetnikom izraelske ambasade u Kairu, stigla danas u egipatski glavni grad da bi raspravljala o obnovi zatišja.

Izraelski izvori su sinoć rekli da nisu zatvorena vrata egipatskim naporima da se uspostavi dugotrajno zatišje i da je povlačenje izraelske delegacije s indirektnih pregovora u Kairu u utorak bila neophodna mera, jer je Hamas prekršio primirje.

Izrael je više puta rekao da neće pregovarati pod vatrom. Hamas je danas saopštio da je raketiranje bilo odgovor na pokušaj Izraela da ubije vođu vojnog krila Hamasa Muhameda Deifa u vazdušnom udaru, u kome su ubijeni njegova supruga i mali sin.

Neimenovani izraelski zvaničnik potvrdio je da je izraelska vojska zaista ciljala Deifa.

Jedan izvor blizak Hamasu izjavio je za Al Džaziru da pokušaj Izraela da se Deif ubije nije urodio plodom, dodavši da je to šesti pokušaj njegove likvidacije od 2002. godine.

Izrael je sakupio obaveštajne informacije o Deifu tokom pregovora u Kairu i zaustavio ih kako bi ga ubio, ali nije uspeo, navela je Al Džazira, iako je palestinska strana prva prekršila primirje, kako tvrdi izraelska strana.

U međuvremenu, niko nije zvanično saopštio da su pregovori o primirju u Kairu završeni i zaraćene strane se međusobno okrivljuju za kraj prekida vatre.

Činjenica je, međutim, da je jaz između pregovarača na pregovorima bio dubok, odnosno da je maksimum onoga što je jedna strana bila spremna da ponudi bio manji od minimuma onoga što je druga strana bila spremna da prihvati, navodi analitičar BBC-ja.

Egipat je izrazio duboko žaljenje zbog toga što je gotovo desetodnevno zatišje okončano i najavio da će nastaviti da pokušava da osigura trajni mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: