U Austriji uhapšeno 9 džihadista

Austrijska policija uhapsila je danas devet osoba koje su osumnjičene da su kao džihadisti želele da učestvuju u ratu u Siriji.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

16:13

Default images

Hapšenje je, agenciji APA, potvrdilo državno tužilaštvo u Beču.

Džihadisti su se nalazili, prilikom hapšenja, navodno blizu državne granice i trenutno je u toku saslušanje.

Hapšenju je prethodila intenzivna istraga Savezne službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).

Čitava akcija je sprovedena u saradnji i po nalogu državnog tužilaštva u Beču sa BVT, objašnjeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ona je, ujedno, poručila da protiv džihadista mora biti vođena politika nulte tolerancije.

Istovremeno je ukazala da je pre par nedelja, zajedno sa ministarstvima pravosuđa i spoljnih poslova predložila paket mera borbe protiv džihadista.

Jedan deo paketa mera se tiče oduzimanje statusa azilanata u slučaju da osoba koja ima takav status u Austriji a učestvuje u ratnim sukobima u inostranstvu.

U Austriji se već izvesno vreme sa posebnom pažnjom prati novonastala radikalno islamistička scena koja veliča borbu "Islamske države" (IS), u kojoj su pre svega mladi, kako su ranije pisali austrijski mediji, turskoj, bosanskog i čečenskog porekla.

Oni su, preko interneta, pre svega svojim pretnjama Jezidima privukli pažnju policije.

Inače u ratu u Siriji, prema procenama austrijskih vlasti, učestvuje oko 100 boraca iz Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: