Ubistvo novinara šokiralo Zapad

Evropsko zvaničnici uznemireni nakon što su džihadisti objavili snimak odrubljivanja glave američkom novinaru DŽejmsu Foliju koji je otet u Siriji pre 2 godine.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

15:36

Default images

Britanski premijer Dejvid Kameron prekinuo je danas odmor da bi predsedavao nizom hitnih sastanaka posle objavljenog snimka koji je šokirao svet i mobilisao evropske zvaničnike.

Na snimku se vidi kako maskirani ekstremista iz organizacije Islamska država preseca grlo novinaru Foliju. Prema navodima Islamske države, Foli je ubijen u znak odmazde zbog napada ratnog vazduhoplovstva SAD na položaje te ekstremističke borbene organizacije u Iraku.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavo je da je Nemačka spremna u što hitnijem roku da pošalje oružje kurdima u Iraku, da bi ojačala njihov kapacitet za odbranu. Štajnmajer je na konferenciji za štampu naveo da preti rizik od "katastrofe" sa pogubnim posledicama po ceo svet.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da će uskoro predložiti održavanje konferencije o bezbednosti u Iraku i o borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država, ocenjujući da je situacija u svetu najteža od 2001. godine.

Britanski premijer Dejvid Kameron napisao je na svom Tviter nalogu: "Ukoliko je tačno, ubistvo Džejmsa Folija je šokantno i perverzno. Danas ću predsedavati sastancima o situaciji u Iraku i u Siriji".

Iz kancelarije britanskog premijera saopšteno je da će hitan sastanak kome će prisustvovati i ministar spoljnih poslova i visoki zvaničnici ministarstva unutrašnjih poslova biti prilika da se razmotri "pretnja koju predstavljaju teroristi Islamske države".

Prethodno je britanski šef diplomatije Filip Hamond izrazio apsolutno užasavanje snimkom pogubljenja novinara. On je takodje rekao da je čovek koji je izvršio pogubljenje govorio sa britanskim naglaskom i da izgleda da se radi o britanskom državljaninu, kao i da će se to ispitati.

Rekao je da se razmatra šta Britanija može još da uradi, kao na primer da pošalje veći broja vojnih stručnjaka za obuku iračkih bezbednosnih snaga. Za sada je britanska pomoć Iraku ograničena na vazdušne operacije nadzora, slanje humanitarne pomoći, prevoz oružja iz trećih zemalja za kurde.

Hamond je rekao da ima sve više britanskih državljana u Iraku koji se bore sa ekstremistima i da postoji rizik da će se oni vratiti u zemlju sa sposobnostima i tehnikama naučenih kod terorističkih organizacija.

Islamska država, koja je okupirala delove Iraka i Sirije proglasivši ih svojim "kalifatom", zapretila je da će ubiti još jednog zarobljenika, za kojeg je navela da je takodje američki novinar i da se zove Stiven Sotlof.

Jedan američki zvaničnik je rekao da je snimak po svoj prilici autentičan, a dva zvaničnika su potvrdila identitet Folija. Američki predsednik Barak Obama danas će dati izjavu povodom ovog uznemirujućeg događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: