Nemačka prodaje oružje Kurdima

Nemačka vlada donela je konačnu odluku o prodaji oružja kurdskim snagama u Iraku koji su pod napadom paravojne formacije Islamska država.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

13:50

Default images

Kako prenosi list Špigl, posle niza sastanaka unutar Vlade Nemačke, dogovoreno je da se dozvoli prodaja oružja Kurdima.

Ministarka odbrane Ursula fon der Lejen je dobila u nadležnost da organizuje transakcije, a sa tim je bila saglasna i kancelarka Angela Merkel.

Kurdski zvaničnici su prethodno uputili apel nemačkim kolegama za slanje protivtenkovskog oružja, kako bi mogli da se suprostave vojsci Islamske države.

Ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je istakao da će Nemačka vojnu pomoć uputiti uz koordinaciju sa evropskim i internacionalnim partnerima, dok je Fon der Lejenova istakla da će Vlada spremna da pomogne borcima u severnom Iraku u okviru svojih mogućnosti, što se tiče oružja i municije.

Kako Špigl prenosi, iz izvora bliskih kabinetu Merkelove, kancelarka je održala nekoliko sastanaka sa ministrima odbrane i spoljnih poslova, u kojima je bilo reči o politici prema Iraku.

Nemačka je do sada u severni Irak slala samo humanitarnu pomoć, a Fon der Lejenova je takođe istakla da će Berlin spreman da pošalje Kurdima i opremu za odbranu, te oklopna vozila.

Ovakvu odluku Nemačke najavio je nekadašnji ministar spoljnih poslova Joška Fišer. Ipak, ostaje da se vidi kakav će uticaj imati ova odluka na odnos Nemačke i Turske, s obzirom da i u toj zemlji postoji veliki broj kurdskog stanovništva, koje neretko ispoljava separatističke namere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: