"Bezbednost novinara u UKR-izazov"

Bezbednost novinara ostaje najveći izazov u očivanju slobode medija u Ukrajini, smatra predstavnik za slobodu medija OEBS Dunja Mijatović.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.08.2014.

10:50

Default images

Nasilje protiv novinara ima negativne efekte po celo društvo i ne može biti tolerisano. Više treba da bude učinjeno kako bi se prekinuo taj krug nekažnjivosti”, istakla je ona u saopštenju.

Mijatović je pozivala ukrajinske vlasti da brzo i sveobuhvatno istraže napade i učine sve što mogu u obezbedjivanju sigurnosti novinara.

U saopštenju OEBS se navodi da je 15.avgusta grupa neidentifikovanih lica uništila i nasilno uklonila šatore Spilno TV u kojim su bili uredjaji za prenos sa Trga nezavisnosti u Kijevu.

Zaposleni Spilno TV Maksim Prasolov I Aleksej Isajev su napadnuti i nanete su im ozbiljne povrede.

Jurij Bibik, novinar ukrajinske TV 112, bio je onemogućen da izvesti o ovom incidentu.

U drugom incidentu, koji se dogodio 13.avgusta u Poltavi, novinarku dnevnika "Iskra Prošk Ljudej" Ljudmilu Vološinu napali su gradonačelnik Oleksandar Mamaia i njegov zamenik Vjačeslav Stecenko, dok je izveštavala o saobraćajnom udesu Mamaia.

Vološina je zadobila modrice, a njena kamera je oštećena.

Kada policajci i visoki zvaničnici doprinose ugrožavanju bezbednosti novinara umesto da ih štite i pomažu to predstavlja neprihvatljivu i veoma zabrinjavajuću praksu“, ukazala je Mijatović u pismu upućenom ukrajinskim vlastima.

Ona je, takodje, navela i ranije izveštaje o kršenju prava novinara i napade na predstavnike medija.

Medju navedenima su napad od 10. Avgusta na ekipu TV “1+1” na Trgu nezavisnsoti u Kijevu, zatim sprečavanje u radu novinara Dmirta Ssinkarčuka I fotografa Stabilsva Baraneca 8.avgusta od strane grupe nepoznatih lica koja su tražila da izbrišu snimke, te napad na kancelariju dnevnika “Molod Ccerkašini” u Ccerkasiju 6.avgusta.

Isto tako ona je podsetila na napad na novinare Radmelu Alijevu u Odesi 5.avgusta, kao i na Bogdana Osinskog u Odesi 3.avgusta, i napad na kancelariju TV “112” u Kijevu 25.jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: