"EU da nastavi da pritiska Rusiju"

Austrijski kancelar Verner Fajman smatra da EU treba da nastavi sa pritiskom na Rusiju.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

10:33

Default images

„Neophodno je da se poštuju granice. Mirovni plan mora biti ozbiljno shvaćen. Ne sme biti snabdevanja oružjem preko granica separatistima. Sankcije koje je EU uvela Rusiji su važne i ispravne“, naglasio je on u intervjuu austrijskom dnevniku „Salcburger nahrihten“ (SN).

Na konstataciju da u Austriji mnogi osporavaju te sankcije Fajman kaže da postoje dva ekstremna mišljenja i to oba neispravna.

Jedno je: 'Svejedno nam je ko krši medjunarodno pravo, najvažnije je da poslovi dobro idu'. To bi bilo fatalno i nedostojno. Očuvanje vrednosti ne sme biti nečemu podredjeno. Ne može se računati ko je nekada negde drugo pravio greške. Medjunarodno pravo je medjunarodno pravo“, podvukao je on.

Drugi ekstrem, koji se, kako je istakao, može naći unutar EU, jeste da postoje države sa ekstremno kritičkim stavom prema Rusiji i koje žele još oštrije sankcije.

Sa istorijske tačke gledišta to je razumljivo, ali mi na to gledamo drugačije nego na primer baltičke zemlje. Sankcije su za nas poslednje sredstvo. One ne rešavaju problem i mogu samo kratkoročno da izvrše odredjeni pritisak“, naglasio je šef austrijske vlade.

Sankcije, kako ukazuje Fajman, pomažu da se izvrši trenutni pritisak na Rusiju kako bi se sprečile isporuke naoružanja „separatistima“, ali dugoročno se mora tragati za rešenjem putem pregovora, jer će nas, kako je uveren, ovaj konflikt još godinama zadavati brigu.

U jednom regionu u kojem je nasiljem uništeno toliko poverenja, ne može da funkcioniše, od danas na sutra, ni najbolji mirovni plan“, ocenio je on.

Fajman je ponovio stav Austrije da bi rešenje za Ukrajinu bila neutralnost, to jest ne pripadanje nijednom vojnom savezu.

To bi bio ispravan put za postizacnje mirovnog plana i stvaranja poverenja. Naravno to mora želeti sama Ukrajina”, objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: