Džihadisti pogubili novinara

Džihadistička organizacija Islamska država objavila snimak na kome se vidi kako njeni pripadnici odrubljuju glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju.

Izvor: Beta

Sreda, 20.08.2014.

07:55

Default images

Foli je nestao u Siriji pre skoro dve godine.

Ekstremisti, koji su zapretili da će ubiti još jednog zarobljenika, za kojeg su rekli da je takođe američki novinar, objasnili su da je Foli ubijen u znak odmazde za nedavne američke vazdušne napade u Iraku, prenela je agencija AP. Snimak je šokirao zapadne lidere čije se reakcije očekuju u toku dana.

Nakon sinoćnje objave video-snimka, porodica Džejmsa Folija je potvrdila njegovu smrt na stranici na Fejsbuku koja je bila osnovana za podršku njegovom puštanju.

"Nikad nismo bili ponosniji na njega. On je dao život pokušavajući da razotkrije patnju Sirijaca", navodi se u postu Folijeve majke, koja je takođe apelovala na militante da poštede živote drugih talaca.

"Kao i Džejms, i oni su nevini. Oni nemaju kontrolu nad politikom američke vlade u Iraku, Siriji i drugde u svetu", istakla je ona.

Foli (40) je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global post".

Islamska država je takođe objavila video-snimak na kome tvrdi da drži za taoca američkog novinara Stivena Sotlofa i poručuje da njegov život zavisi od sledećeg poteza predsednika SAD Baraka Obame.

"Život ovog američkog državljanina, Obama, zavisi od tvoje sledeće odluke", govori maskirani muškarac na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama.

Kameron šokiran

Britanski premijer Dejvid Kameron, rekao je danas da je sve izvesnije da je američkog novinara Džejmša Folija ubio džihadista iz Velike Britanije, što je ocenio kao izuzetno šokantno.

Posle razgovora s ministrima u Dauning stritu u Londonu, Kameron je rekao i da previše Britanaca putuje u Irak i Siriju da bi učestvovalo u ekstremizmu.

"Dozvolite mi da osudim varvarski i brutalni čin i da jasno kažem da je reč o ubistvu, ubistvu bez opravdanja. Još nismo identifikovali odgovornog, ali, po svemu sudeći, sve je izvesnije da je reč o britanskom državljaninu", rekao je Kameron novinarima.

Kameron je ocenio da je ta čcinjenica zaista šokantna, ali je rekao da vlasti u Londonu znaju da previše Britanaca putuje u Irak i Siriju, gde učestvuju u ekstremiznu i nasilju, preneo je Frans pres.

Kameron je dodao i da Velika Britanija mora da udvostruči svoje napore i spreči ovu pojavu.

Kameron je najavio da će britanske vlasti oduzeti pasoše onima koji planiraju da putuju u taj region, ukloniti ekstremističke sadržaje s Interneta i krivično goniti sve koji su učestvovali u ekstremističckom nasilju.

Britanski premijer rekao je i da će London sarađivati s novim iračkim vlastima, pomagati u naoružanju kurdskih snaga koje se bore protiv pripadnika Islamske države u severnom Iraku i iskoristiti diplomatska sredstva i "vojnu snagu", kako bi izvršio pritisak na "tu užasnu organizaciju".

Kameron je, međutim, istakao da Velika Britanija neće "preko kolena" pojačavati svoje vojno prisustvo, da nema nameru da bude umešana u još jedan rat u Iraku, kao i da "neće ići đonom", kad je situacija u tom regionu u pitanju.

Ranije danas, britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond, izjavio je da je osoba koja se predstavila kao pripadnik ekstremističke organizacije Islamska država i pogubila američkog novinara Džejmsa Folija, najverovatnije Britanac.

Britanija je svesna da se državljani te zemlje bore na strani ekstremističke Islamske države i drugih organizacija i da su umešani u zločine, kazao je Hamond za Bi-Bi-Si (BBC).

Hamond je istakao da moguće učešće Britanca u tome ukazuje na rizik da oni koji se bore na strani islamskih ekstemista mogu da se vrate u Britaniju i tu izvrše napade.

Nešto ranije je u Londonu saopšteno da će premijer Kameron prekinuti godišnji odmor zbog informacije da ekstremista koji je pogubio Folija ima britanski akcenat.

Nešto ranije je u Londonu saopšteno da će premijer Dejvid Kameron prekinuti godišnji odmor zbog informacije da ekstremista koji je pogubio Folija ima britanski akcenat.

FBI i Bela kuća: Snimak je autentičan

FBI i Bela kuća potvrdili su da je video na kome ekstremista Islamske države odseca glavu američkom novinaru Džejmsju Foliju autentičan.

Na snimku objavljenom u utorak na interentu vidi se kako maskirani ekstremista iz organizacije Islamska država preseca grlo novinaru Foliju, otetom u Siriji u novembru 2012.

Prema navodima Islamske države, Foli je ubijen u znak odmazde zbog napada ratnog vazduhoplovstva SAD na položaje te ekstremističke organizacije u Iraku.

"Obaveštajna služba analizirala je nedavno objavljen video koji pokazuje američke građane Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa. Došli smo do zaključka da je taj video autentičan", rekla je Kejtlin Hejden, portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost u saopštenju.

Ekstremisti su zapretili da će ubiti još jednog zarobljenika, za koga su naveli da je takođe američki novinar i da se zove Stiven Sotlof, snimak šokirao je svet i mobilisao evropske i američke zvaničnike.

Britanski premijer Dejvid Kameron prekinuo je odmor da bi predsedavao nizom sastanaka posvećenih jačanju delovanja grupe Islamska država.

Nemačka je najavila da će početi da šalje oružje kurdima u Iraku da se suprotstave ekstremistima dok je francuski predsednik Fransoa Oland rekao da će uskoro predložiti održavanje konferencije o bezbednosti u Iraku i borbi protiv te ekstremističke grupe.

Oland je oceno da je situacija u svetu najteža od 2001. godine.

Američki predsednik Barak Obama će se obratiti javnosti, takodje je najavila Bela kuća, a američke snage krenule su u nove napade protiv položaja Islamske države u Iraku posle objavljivanja videa, na kojem su ekstremisti zapretili da će pogubiti i drugog novinara ako nastave, rekao je danas jedan visoki zvaničnik Pentagona.

Grupa Islamska država okupirala je delove Iraka i Sirije i proglasila ih svojim "kalifatom".

Ban Ki Mun osudio ubistvo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun najsnažnije je osudio "užasno ubistvo" američkog novinara koje su počinili ekstremisti Islamske države.

Ubistvo novinara Džejsma Folija je "gnusan zločin koji ističe kampanju terora Islamske države koja se vodi protiv naroda Iraka i Sirije", rekao je danas portparol UN.
Ban Ki Mun je rekao da "počinioci ovog i drugih takvih strašnih zločina moraju biti privedeni pravdi" i izrazio saučešće Folijevoj porodici, prijateljima i kolegama, rekao je portparol UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

177 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: